Verdú habilita un centre d'interpretació de ceràmica

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

L'Ajuntament de Verdú habilitarà un centre d’interpretació de la ceràmica negra a l’obrador de Cal Berlí, on ahir es va oferir una jornada de portes obertes perquè els veïns poguessin veure les reformes dutes a terme i conèixer el projecte.

El regidor de Cultura, Ramon Cardona, va explicar que “la característica principal d’aquest taller és que és l’únic que hi ha actualment sense estructures afegides i que fins al seu tancament va seguir el patró dels antics tallers de ceràmica negra de Verdú (dels segles XVIII-XIX), la resta o han desaparegut o s’han modernitzat”. L’objectiu de l’Ajuntament de Verdú és recuperar aquest espai per explicar així als visitants com eren els “tallers de ceràmica de tota la vida” i convertir-lo en un centre d’interpretació de la ceràmica negra de Verdú, va indicar Cardona.

L’últim any, des que va passar en mans de l’Ajuntament, un grup de voluntaris ha dut a terme la recuperació i restauració de l’espai i pròximament s’iniciarà la segona fase del projecte amb obres de consolidació dels sostres i les parets. La intenció és que d’aquí a un any o un any i mig pugui inaugurar-se el centre amb una sala dedicada a Cal Berlí i a Josep Font, una altra que explicarà la tradició de la ceràmica negra a Verdú i una tercera amb un audiovisual alhora que es podrà recórrer les diferents estances.

L’obrador de Cal Berlí, datat del 1922 i situat a prop de l’ermita de Sant Miquel, s’articula al voltant d’un pati interior seguint l’estructura típica de les cases dels terrissers, amb instal·lacions destinades a les fases de preparació i fabricació. El 1953 Josep Font es va establir com a fabricant de càntirs per mantenir-se fidel a l’elaboració de la ceràmica negra fins a la seva el 2003. Des de llavors l'obrador estava tancat.