Confirmen la mort de cinc caps de bestiar per quatre atacs d'os a l'Aran

Text: ACN / Foto: Conselh Generau d'Aran

Les cinc baixes de bestiar que hi ha hagut durant la darrera setmana a la Val d'Aran haurien mort per quatre atacs d'os. Així ho assegura el Conselh Generau d'Aran que també apunta que els indicis indiquen que el responsable podria ser Goiat. Per això s'han enviat mostres a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per intentar confirmar l'autoria dels atacs. Si es confirma, a causa del seu historial conflictiu i anormalment depredador, el Conselh ja ha avançat que iniciarà el protocol de captura de Goiat, per tornar-lo a localitzar amb el collaret GPS que va perdre l'octubre de l'any passat.

Els dos darrers atacs de l'os es van confirmar dissabte dia 8. El primer atac va tenir lloc la nit de dissabte a diumenge prop de la població de Betlan, on va aparèixer una ovella mort. El segon va ser notificat el diumenge dia 9 a Les, on es van trobar els cadàvers de dues cabres que haurien estat atacades uns dies enrere.

D'altra banda, el primer atac va tenir lloc el passat 1 de maig quan va aparèixer consumit un mascle d'ovella a la zona de Sant Martí de Corilha, al nucli de Gessa. Així mateix, el dijous 6 quan es van trobar un cap de bestiar amb indicis inequívocs que apuntaven que hauria estat devorat per l'os.

El conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental, Francés Bruna, ha explicat que aquest repunt coincideix amb una "disminució d'atacs" en una zona de França en la qual se sospitava que hi havia l'os Goiat.

Segons el Conselh Generau, aquesta època és molt sensible pel que fa als atacs d'ossos, ja que encara queden uns dies perquè comencin els agrupaments de ramats vigilats per pastor, una mesura amb la qual el govern aranès pretén disminuir el nombre d'atacs, tal com ha passat altres anys.

Per la seva part, Unió de Pagesos ha fet una crida al Departament d’Agricultura perquè defensi els ramaders afectats pels atacs d’os que han tingut lloc en les dues darreres setmanes a la Val d’Aran.