Diada Nacional de Catalunya 2022 a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran

Redacció | Foto: Delegació Territorial del Govern a l'Alt Pirineu i Aran

Avui ha tingut lloc l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. L’acte s’ha celebrat a l’Espai Miquel Martí i Pol, al municipi de Peramola (Alt Urgell), en un indret situat al costat del barranc que dona nom al municipi.

L’acte, que ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i del delegat territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, ha tingut l’objectiu de visualitzar la importància de la literatura com a eina que reflecteix l’esperit i la realitat del Pirineu, part indestriable de Catalunya i del seu sentiment nacional.

És per aquest motiu que l’eix central de l’acte ha estat una taula rodona d’escriptors i escriptores del Pirineu i de prestigi reconegut (Roser Guix, Pep Coll, Albert Villaró, Jordi Mir i Josep Espunyes) moderada per la periodista pallaresa Marta Lluvich. Durant aquesta taula rodona s’ha debatut sobre el paper de la literatura i dels escriptors al Pirineu, i de la relació del Pirineu amb el món literari català, així com la dificultat afegida per donar-se a conèixer en aquest sector. També s’ha reivindicat el paper de la variant nord-occidental dins la llengua catalana, i la necessitat de descentralitzar la producció literària i editorial.

Durant l’acte s’ha pogut gaudir de l’actuació musical del grup de folk tradicional del Pirineu, La Sonsoni.

L’acte, que ha aplegat un centenar d’assistents i, s’ha organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Peramola. Per finalitzar s’ha entonat Els Segadors a peu dret, que ha donat lloc a un petit refrigeri.