El pont del Pilar tancarà amb una mitjana d'ocupació del 85% al Pirineu de Lleida

Text: Redacció / Foto: Ajuntament de Tiurana

El sector turístic de la demarcació de Lleida tancarà demà el pont de tres dies de la festivitat del Pilar amb un resultat positiu, principalment a la zona del Pirineu i el Prepirineu, on l’ocupació s’ha situat al voltant del 85 % de mitjana als establiments de turisme reglat i en alguns casos s’ha arribat a fregar el ple en establiments situats a l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, entre d’altres comarques. El temps variable, amb pluja i vent en alguns casos, ha reduït part de les activitats de turisme actiu, principalment avui diumenge.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha explicat que aquests resultats han omplert de satisfacció el sector, com també el mateix Patronat de Turisme, i han mantingut la tendència que ha mostrat el Pirineu de Lleida durant tot aquest estiu i també durant tot el mes de setembre amb uns alts nivells d’ocupació durant els ponts festius de l’11 de setembre i per les festes de la Mercè a la ciutat de Barcelona. Pujol ha subratllat que la clientela de proximitat ha estat fonamental per poder assolir aquests bons resultats tant durant la campanya d’estiu com en tots aquests ponts festius, i també gràcies a l’esforç que ha fet el sector turístic de la demarcació per poder fer front a la crisi sanitària provocada per la Covid-19 i garantir la seva activitat amb plenes garanties per als clients.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida estima que les comarques lleidatanes han rebut durant aquests tres dies festius amb motiu de la festa del Pilar la visita de més de 25.000 turistes allotjats en establiments de turisme reglat, els quals han generat al voltant d’unes 60.000 pernoctacions a partir de la nit del divendres 9 d’octubre i fins demà dilluns, al marge de les segones residències, que també han mostrat força activitat i l’ocupació de les quals representa un impuls al sector turístic i comercial de la demarcació de Lleida.

Els establiments d’hoteleria oberts en aquestes dates al Pirineu de Lleida han tingut una ocupació mitjana d’entre el 85 i el 90%, aproximadament. El turisme rural ha tingut bona demanda però la limitació a un màxim de 6 persones per cada casa a causa de la pandèmia ha reduït el percentatge que podria situar-se al voltant  d’entre un 70 i un 80% de mitjana en el conjunt del territori i, finalment, el sector del càmping ha tingut una plena ocupació a les places de bungalous, mentre que l’afluència a les d’acampada ha estat baixa.

El sector del turisme actiu i els esports d’aventura ha vist limitat el nombre de serveis contractats durant aquests dies de pont per causa de les condicions meteorològiques a muntanya, que en alguns casos han anat acompanyades de pluja, vent i descens tèrmic. Segons Florido Dolcet, president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, “el dissabte es va poder treballar sobre el 50% de la capacitat de contractació, per a avui diumenge es preveu una demanda baixa per causa del temps i per demà dilluns s’espera molt poca activitat, atès que és el dia de tornada dels turistes”.

Cal recordar que el sector del turisme actiu i els esports d’aventura clourà la temporada el 15 d’octubre quant a les activitats d’aigua amb un bon balanç pel que fa al juliol, l’agost i el setembre. L’inici tardà de la campanya per culpa de la Covid-19 feia preveure inicialment un any molt dolent, però l’excel·lent funcionament del mes d’agost ha salvat la temporada i es preveu poder arribar entre el 35 i el 40% de la contractació dels serveis que s’han estat fent cada any. L’esforç que ha esmerçat el sector per aplicar rigorosament els protocols sanitaris “ha donat confiança a l’usuari, per la qual cosa el balanç de l’estiu ha resultat molt satisfactori, mentre que el del conjunt de la temporada serà negatiu”.

Dies per gaudir de l’espectacle de la natura

Durant aquest tres dies de pont ha estat molta l’activitat i el moviment de gent que s’ha pogut veure a les zones turístiques del conjunt de la demarcació, malgrat la situació de la Covid-19 ha obligat a suspendre algunes de les activitats previstes per a aquestes dates a les comarques de Lleida, com ara la Fira del Torró d’Agramunt, una mostra que cada any aplega un bon nombre de visitants.

A la tardor, època de transició entre l’estiu i l’hivern, els boscos d’alta muntanya ofereixen un espectacle de colors sorprenent i  el conjunt del territori convida a visitar i gaudir dels monuments històrics i a tastar els millors productes de la terra.

Durant aquest tres dies els visitants han pogut gaudir del senderisme al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, pels Parcs Naturals del Cadí-Moixeró i l’Alt Pirineu i al congost de Mont-rebei, juntament amb activitats relacionades amb l’ecoturisme, amb la brama del cérvol com un dels millors espectacles que brinda la natura en aquesta època a diferents indrets del territori i molt especialment a Boumort. Per la seva banda els boletaires  han pogut fer sortides a la muntanya a caminar i plegar bolets. També cal destacar la visita al conjunt romànic de la Vall de Boí, Patrimoni Mundial, o al Centre d’Observació de l’Univers del Montsec, a més de diferents propostes gastronòmiques com les que ofereix l’Alta Ribagorça, amb la segona edició de les Jornades Gastronòmiques de Km 0, i els menús “Caragolada” i Cuines de Lleida” de l’oferta gastronòmica de la ciutat de Lleida dins la campanya de suport a la restauració local de Turisme de Lleida.