El sector turístic del Pirineu tanca l'estiu amb un 9,5% més de viatgers i un 15% més de pernoctacions que el 2019

Text: Redacció / Foto: www.rafting10.com

La demarcació de Lleida, exceptuant la ciutat de Lleida i els municipis de la Plana, ha tancat la temporada d’estiu més bé del que es preveia a l’inici de la campanya, segons les dades de l’enquesta d’ocupació de l’INE del mes de juliol i agost (pendents dels resultats del setembre). L’INE ha publicat avui  les dades d’ocupació extrahotelera del mes d’agost corresponents als establiments de càmping, turisme rural i apartaments turístics. A la zona del Pirineu i el Prepirineu lleidatà els resultats d’aquest estiu milloren les xifres d’ocupació registrades l’any 2019, les quals, juntament amb les del 2018, representen en el seu conjunt el millor registre de tots els temps quant al nombre de pernoctacions.

Els resultats han estat força satisfactoris, sobretot a la zona del Pirineu i el Prepirineu de Lleida, malgrat la situació d’incertesa provocada per la Covid-19, que ha restringit els desplaçaments llargs i especialment els viatges a l’estranger i ha afavorit el turisme de proximitat.

Del resultat de l’enquesta d’ocupació dels mesos de juliol i agost a la zona del Pirineu i el Prepirineu de Lleida destaca un increment d’un 9,5% pel que fa al nombre de viatgers en relació amb el mateix període de l’any passat i d’un 15,2 % quant al nombre de pernoctacions. La xifra de viatgers s’ha situat en 220.167 i 725.000 pernoctacions, davant els 201.129 viatgers i 629.178 pernoctacions de l’any passat. Els principals creixements els han experimentat el turisme rural amb un 44% més de pernoctacions, els càmpings amb un 23%, l’hoteleria amb un 3,5% i els apartaments turístics amb un 1%.

Aquest bon comportament turístic s’ha mantingut també durant el mes de setembre, amb uns nivells d’ocupació  que han arribat a assolir el 80% segons el tipus d’allotjament turístic durant els ponts festius de l’11 de setembre i per les Festes de la Mercè a la ciutat de Barcelona.

En canvi, a l’anàlisi de les dades al conjunt de la demarcació s’aprecia una davallada en relació amb l’any passat pel resultat dels establiments d’hoteleria durant el mes de juliol a causa del confinament que van patir la ciutat de Lleida i 6 pobles de Segrià. El sector hoteler ha experimentat una davallada al conjunt del territori d’un 30% quant al nombre de pernoctacions i d’un 35 % en la xifra de viatgers.

El turisme rural, en canvi, ha mantingut un comportament molt bo al conjunt de la demarcació, tant a les comarques de la plana com a les del Pirineu, amb un increment d’un 46% de pernoctacions respecte a l’any passat. Els càmpings i els apartaments turístic també han tancat la temporada al conjunt del territori amb uns resultats superiors als de l’estiu de l’any passat. Els apartaments turístics han incrementat les pernoctacions un 10% i els càmpings, un 7%.

El nombre total de viatgers i de pernoctacions durant els mesos de juliol i agost al conjunt de la demarcació han estat de 271.737 viatgers i 885.862 pernoctacions, davant els 344.956 visitants i les 982.832 estades de l’any passat, cosa que representa un descens d’un 21 % en el nombre de viatgers i d’un 9,8 % en el de pernoctacions.

Caiguda del turisme estranger

El turisme estranger ha patit un gran descens aquest estiu com a conseqüència de la pandèmia i les restriccions de mobilitat per causes sanitàries. Els establiments d’allotjament turístic de la zona del Pirineu han vist reduir-se el nombre de les pernoctacions dels turistes estrangers en un 57 %, mentre que al conjunt de la demarcació la davallada ha arribat fins al 72 % per les restriccions i el confinament que va patir la comarca del Segrià al juliol. El nombre de turistes estrangers que ha rebut la demarcació de Lleida durant aquests dos mesos d’estiu ha estat 16.490, els quals van fer 39.447 pernoctacions, davant els 59.171 que van venir l’any passat i van generar 145.614 estades.

Rosa Pujol manifesta un sentiment agredolç vers els resultats

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha valorat de forma molt satisfactòria els resultats obtinguts al conjunt del Pirineu aquest estiu, com també en el turisme rural i càmpings de tota la demarcació, però ha expressat que es tracta d’un sentiment agredolç. “D’una banda els resultats al Pirineu han estat bons, però l’hoteleria i la restauració a la Plana s’han vist molt perjudicades aquest estiu. A més a més, a la zona del Pirineu la temporada d’esquí va haver de tancar la campanya com a conseqüència de la pandèmia. No es va poder gaudir de la Setmana Santa i també s’ha perdut tota la temporada de primavera. Per tant, satisfacció pels bons resultats d’aquest estiu a les comarques del Pirineu i el Prepirineu i en el sector del turisme rural i el càmping del conjunt del territori, però tinguem present que tot allò que s’ha perdut turísticament parlant no es podrà recuperar.”

La valoració del sector

Segons els representants del sector de l’hostaleria (hotels, càmpings i establiments rurals) de la demarcació de Lleida, la clientela de proximitat ha estat fonamental per salvar una temporada estiuenca que es preveia molt complicadaEl sector encara ja la recta final de la temporada (que clourà oficialment el 15 d’octubre) amb uns resultats “millors dels esperats” a primers d’estiu, quan la crisi sanitària provocada per la Covid-19 feia preveure un any molt dolent. El període comprès entre mitjan juliol i la segona setmana de setembre ha estat especialment bo, tot i que matisen que l’ocupació al Pirineu i el Prepirineu ha estat superior a la de la Plana de Lleida.