Els Consells Esportius de Catalunya demanen que l’activitat física sigui declarada bé essencial

Text: Redacció / Foto: UCEC

Els Consells Esportius de Catalunya (UCEC) han presentat un manifest on insten al govern català a declarar l’activitat física “bé essencial” a Catalunya. El document vol garantir i protegir el dret a l’activitat física de tots els ciutadans i, en especial, dels infants i joves.

La UCEC considera que, igual que la cultura, l’activitat física és necessària per a la salut de tota la ciutadania i afirma que l’activitat física és una necessitat fonamental pel benestar i la qualitat de vida de la ciutadania que des de l’arribada de la Covid-19 només ha fet deteriorar-se. El president de la Unió de Consells, Jaume Domingo, afirma que “la pràctica de l’activitat física s’ha demostrat segura i en el context de la pandèmia i la crisi social i econòmica que ha provocat cal protegir-la i assegurar el seu accés a tothom, especialment als escolars”.

Per aquesta raó, la UCEC demana que es restableixi el manteniment dels programes d’esport escolar, els entrenaments esportius i l’activitat física de gimnasos i piscines climatitzades. A més, reclama que es mantinguin les partides destinades a les activitats fisicoesportives dels pressupostos del Consell Català de l’Esport i s’activi el Pla de Xoc per l’esport a les escoles que han proposat al Govern de la Generalitat.

El tancament de l’activitat física també està tenint un fort impacte econòmic a tot el sector esportiu de Catalunya, tot i les ajudes anunciades per la Secretaria General de l’Esport. En aquest sentit, els consells esportius consideren que les ajudes s’haurien de diferenciar en tres grans blocs: el sector empresarial, les entitats sense ànim de lucre i les administracions locals que són les principals prestadores de serveis esportius a la ciutadania.

Amb tot això, la UCEC  demana a la Generalitat que desenvolupi els mecanismes necessaris, dins les bases de subvencions de les entitats sense ànim de lucre, per assegurar i garantir la subsistència de les entitats esportives davant els efectes que de la Covid-19 se’n puguin derivar.