Els museus de Tàrrega, Cervera i la Noguera així com cinc més de la xarxa de Lleida reobriran dissabte

Text: Redacció / Foto: Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran

Vuit dels dotze espais de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (el Museu de la Noguera, el Museu de Cervera, el Museu de la Conca Dellà, el Museu de Lleida, el Museu d’Art Jaume Morera, el Museu Tàrrega Urgell, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i el Museu Hidroelèctric de Capdella) reobriran les portes aquest dissabte, mentre que els altres quatre ho aniran fent durant aquest mes de juny (el Museu de Guissona, el dia 8; el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, el dia 13; i el Museu Diocesà d’Urgell i el Musèu dera Val d’Aran durant la segona quinzena del mes).

Tots els museus han adaptat el seu funcionament i els seus espais a la normativa vigent per tal d’oferir la visita amb les màximes garanties sanitàries. Molts, a més, oferiran al·licients al visitant com és l’accés gratuït durant els primers dies de la reobertura.

Entre les mesures de prevenció i higiene adoptades pels museus, destaca l’obligatorietat de l’ús de la mascareta, el manteniment de distància mínima de seguretat de 2 metres entre persones, el marcatge de les distàncies de seguretat i creació de recorreguts dins de les sales, la instal·lació de mampares als taulells, la neteja de les mans en entrar museu, la reducció de l’aforament o la prohibició de tocar objectes i vitrines, entre altres. Així mateix, les visites seran individuals o en grups familiars o de convivència, restant suspeses les visites guiades i els tallers en espais tancats.

Pel que fa al Museu Tàrrega Urgell, que reobrirà dissabte, ha limitat l’aforament màxim de 15 persones. A més, a cada sala d’exposicions només hi podran ser presents fins a 5 persones. Com a excepció, s’admetran grups més nombrosos si es tracta de convivents. Pel que fa a les visites guiades al nucli antic, els grups no excediran les 10 places. Com a celebració simbòlica de la reobertura, el Museu Tàrrega Urgell oferirà jornades de portes obertes a tots els seus espais del 6 al 14 de juny i lliurarà un obsequi als visitants. D’altra banda, el diumenge 7, a 2/4 d’11 del matí, tindrà lloc una visita guiada de franc a l’antic call de la vila i a la sala permanent 'Tragèdia al Call – Tàrrega 1348' amb places limitades (es recomana concertar cita prèvia).

La regidora de Patrimoni, Memòria Històrica i Turisme, Ivonne Pont, ha assenyalat que la represa de l’activitat presencial al Museu Tàrrega Urgell esdevindrà un altre signe de reactivació del municipi. “En temps de confinament, la direcció del museu ha organitzat conferències en línia amb bona acollida però ja torna a ser hora de rebre públic a les sales”, ha afirmat l’edil. Amb aquest propòsit, s’ha fixat fins al 31 d’agost un nou horari de dilluns a diumenge tant per a visitar les exposicions com per gaudir de recorreguts guiats al call i altres punts de la ciutat (veure cartell).

Val a dir que a més de la sala dedicada al patrimoni jueu, el Museu Tàrrega Urgell obrirà de nou els espais permanents 'Forjant un sistema artístic' (que aplega obres de 24 creadors de diverses disciplines), les Sales Nobles (cambres que daten dels segles XVIII i XIX) i el seu fons arqueològic. A més, es podrà visitar altra vegada l’exposició temporal 'A la recerca dels tresors perduts' sobre l’arqueòleg cinematogràfic Indiana Jones, clausurada quan va esclatar la pandèmia. Ara s’ha prorrogat fins al juliol.

Per la seva part, el Museu Trepat, també de titularitat municipal, preveu reobrir al públic el dilluns 8 de juny en l’horari habitual en cas que la plana de Lleida avanci a la fase 2 de desconfinament. L’antiga factoria, que ha esdevingut un valuós testimoni museogràfic sobre la mecanització del camp, oferirà visites guiades per a grups limitats a 10 persones. Finalment, la Sala Marsà se sumarà a la desescalada a partir del dijous 11 de juny. Aquest espai d’exposicions temporals gestionat per la Regidoria de Cultura reobrirà acostant la mostra que es va haver de suspendre el març passat a causa del coronavirus. Es tracta de l'exposició 'Camp d’estudi' a càrrec de la fotògraf Aida Lesan i la dissenyadora Maria Monseny, agrupades sota el nom artístic de Silvestres. La proposta d’ambdues creadores lleidatanes es podrà visitar fins al 21 de juny amb un aforament màxim de 5 persones a la sala.

El Museu Comarcal de Cervera es podrà visitar de franc durant tot el mes de juny. Per visitar la Casa Duran i Sanpere caldrà cita prèvia, amb un màxim de 6 persones que hauran de ser del mateix nucli familiar. La resta d'espais expositius estaran oberts en l'horari habitual.

El Museu de la Noguera, centrat en el patrimoni arqueològic de Balaguer, obrirà amb els horaris habituals i tant el museu com el Centre d’Interpretació de l’Or del Segre també seran gratuïts durant tot el mes de juny.

Tant el Museu de la Conca Dellà (Isona) com Dinosfera (Coll de Nargó) obriran els caps de setmana a partir del 6 de juny, oferint entrada gratuïta aquest primer de cap de setmana. A partir de juliol es podran visitar tots els dies excepte els dilluns. També s’amplia l'horari durant el juny, juliol i agost, de 10 a 14 i de 16 a 19 h. El juliol i l’agost és previst fer visites guiades paleontològiques, al castell de Llordà, a l’església de Covet i al coll de titanosaure.

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, dedicat a l’etnografia de les Valls d’Àneu i de la resta del Pallars Sobirà, obrirà dissabte a les 7 de la tarda amb una emissió en directe per Instagram a càrrec de la singular pubilla l’Esperanceta, mentre que l’obertura al públic, amb horari de 5 de la tarda a 8 del vespre, es farà el dilluns dia 8. A més, l’espai proposa com a al·licient una setmana de visites gratuïtes.

El Museu Hidroelèctric de Capdella, espai destinat a preservar i difondre el patrimoni hidroelèctric de la Vall Fosca, obrirà també aquest dissabte amb un horari que anirà de 12 a 2 del migdia i diumenge d'11 del matí a 2 del migdia. Aquest primer cap de setmana les visites -sempre individuals o en grups familiars- seran de franc.