La Mesa proposarà a la Junta de Portaveus que es debati al pròxim ple del Parlament la protecció de l'aranès

Redacció | Foto:

La Mesa del Parlament, reunida aquest dimecres a Vielha, ha dit que proposarà a la Junta de Portaveus que es debati al pròxim ple del Parlament la protecció de l'aranès. Un exemple del “compromísdel Parlament amb el territori, ha dit Alba Vergés, vicepresidenta primera de la Mesa en funcions de presidenta. El pròxim ple està previst per als dies 24, 25 i 26 de gener. El Conselh Generau de l'Aran va registrar una iniciativa legislativa al Parlament per demanar que es modifiqui la Llei 8/2022, que elimina el caràcter vehicular de l'aranès a l'escola. La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha demanat celeritat a la Mesa per tal que “l'aranès recuperi el caràcter de llengua vehicular a l'escola aranesa”.

El ple extraordinari del Conselh Generau d'Aran va aprovar, per unanimitat el 2 de novembre, presentar una iniciativa legislativa al Parlament de Catalunya per a modificar la llei sobre l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari, que elimina el caràcter de llengua vehicular de l'aranès a l'escola. Una iniciativa legislativa que va tramitar al Parlament la mateixa síndica de l'Aran. La proposició es tramita a la cambra pel procediment d'urgència.

Maria Vergés ha rebut la Mesa a la seu del Conselh Generau, on s'ha celebrat una breu reunió per posteriorment reunir-se ja de manera exclusiva els membres de la Mesa. La vicepresidenta primera ha dit que sortir del Parlament es fa amb el propòsit d'apropar-se a la realitat de cada territori i poder conèixer de primera mà tots aquells temes que han de resoldre's a la cambra catalana.

Alba Vergés ha mostrat el “compromís total” de la Mesa del Parlament en la tramitació ràpida de la petició aranesa, fet que satisfà a la síndica per tal de no allargar més “la situació de falta de seguretat jurídica” de l'aranès.

La síndica d'Aran ha aprofitat per expressar la necessitat d'un reconeixement protocol·lari de la sindicatura d'Aran, sense cap regulació ara mateix. La Llei de l'aranès o la modificació de la Llei d'Aran per adaptar-la a la realitat actual han sigut altres peticions que ha fet la síndica a la Mesa del Parlament.