La síndica d'Aran trasllada als grups parlamentaris la iniciativa per modificar la Llei de llengües oficials a l'escola

Redacció | Foto: Conselh Generau d'Aran

La síndica d'Aran, Maria Vergés, s'ha reunit aquest dilluns de forma telemàtica amb els grups polítics al Parlament per tractar sobre la iniciativa legislativa que el govern d'Aran presentarà a la cambra per exigir la modificació de la Llei 8/2022 sobre l'ús i aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari. Segons la síndica, aquesta modificació elimina el caràcter de llengua vehicular de l'aranès i per això busca complicitats entre els partits amb relació a aquesta qüestió. Vergés ha alertat que l'aranès no arriba al 20% d'ús social i es troba infrafinançada a més a més del fet que les competències del Conselh Generau en aquest àmbit estan "laminades i compartides" amb la Generalitat.

Maria Vergés ha demanat la col·laboració en aquest afer als partits sí que votin favorablement a la iniciativa que presentaran al Parlament per "garantir la seguretat jurídica" de l'aranès.

El 8 de juliol, el Ple del Conselh Generau d'Aran ja va aprovar per unanimitat, i amb el suport explícit del sector educatiu aranès, la declaració institucional presentada per l'equip de govern per a exigir a la Generalitat i al Parlament la modificació immediata d'aquesta qüestió.

La síndica d'Aran ha volgut agrair la predisposició dels grups parlamentaris a escoltar i trobar una solució a l'actual situació que ha portat, entre altres qüestions, al fet que les instruccions que el Departament d'Educació ha fet arribar a les escoles araneses marquen que la llengua vehicular dels centres educatius a l'Aran sigui el català.

A la reunió hi ha participat representants dels grups d'ERC, PSC, JxCat, En Comú Podem, la CUP, C's i Vox, així com membres de l'Oficina d'Aran al Parlament i un dels lletrats de la cambra.