Les aus carronyaires generen un impacte econòmic de 4,2 MEUR anuals al Pirineu

Text: ACN / Foto: Antoni Margalida

Les activitats turístiques relacionades amb els punts d'alimentació suplementària de les aus carronyaires generen un impacte econòmic de 4,2 milions d'euros anuals de mitjana a les zones de Catalunya i l'Aragó que els acullen. D'aquests, uns 2,2 milions es queden al territori, segons una recerca liderada per la Universitat de Lleida (UdL) publicada a la revista Ecological economics. L'estudi quantifica econòmicament per primer cop a Europa els beneficis de les activitats culturals relacionades amb els voltors. L'Estat espanyol acull més del 90% de les poblacions reproductores de voltor negre, el 90% del voltor comú, el 88% dels aufranys comuns i el 63% dels trencalossos.

"Al marge del control de malalties i l'eliminació de canals, aquestes espècies poden representar altres beneficis pels humans", ha explicat la investigadora de la UdL Ruth García. Per a demostrar-ho, l'equip s'ha basat en el concepte de les contribucions immaterials de la natura a les poblacions (NCP) i ha recollit durant gairebé dos anys dades de 53 llocs d'alimentació suplementària de voltors o canyets del Pirineu i el Prepirineu, un 80% dels que es troben en funcionament, mitjançant entrevistes i qüestionaris telefònics.

Els investigadors han elaborat la primera valoració econòmica de les experiències recreatives i educatives aportades pel turisme basat en aus carronyaires a Espanya; i la seva important contribució als ingressos de la població local. Han tingut en compte conceptes com els trasllats, l'allotjament, l'alimentació, el preu de l'entrada als llocs d'alimentació, així com el temps d'estada.

Els resultats assenyalen que la despesa anual que generen l'educació ambiental, l'observació i la fotografia d'aus carronyaires als punts d'alimentació suplementària se situa entre 2 i 6,5 milions d'euros, amb un valor mitjà de 4,2 milions. El retorn econòmic directe a la comunitat local oscil·la entre 1 i 3,3 milions d'euros a l'any, amb una mitjana de 2,2 milions, segons l'estudi.

"Això demostra que les experiències recreatives i educatives basades en el turisme relacionat amb les aus carronyaires aporten un valor cultural afegit al paisatge regional i fan una contribució real als ingressos de les comunitats pirinenques locals, injectant beneficis anualment", ha destacat García.