Les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida confien una bona afluència d'esquiadors per Setmana Santa

Text: Ara Lleida / Foto: Ara Lleida

Si les condicions de neu acompanyen, les estacions d’esquí alpí de Lleida es mantindran obertes fins a Setmana Santa (del 28 de març al 4 d'abril), període en què confien rebre una bona afluència d’usuaris si les restriccions de mobilitat provocades per la pandèmia no ho impedeixen, i moltes d’elles tancaran portes el 5 d’abril. Així, complexos com Baqueira Beret i els del grup de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (Boí Taüll, Port Ainé i Espot) ja han palesat la intenció de finalitzar l’activitat en aquesta data i esperen també tenir uns resultats com a mínim similars als de Nadal.

Es tracta d’una temporada singularment atípica, marcada per les limitacions a la mobilitat geogràfica –recordem que ara mateix i com a mínim fins al 8 de març Catalunya està en situació de confinament comarcal– i que, segons els responsables de les estacions, pot acabar amb unes xifres d’usuaris molt baixes, concretament amb un 30 o 35% d’esquiadors respecte a la campanya anterior. En tot cas, el tram final de la temporada dependrà de l’evolució de la pandèmia.

Malgrat haver implementat totes les mesures de seguretat preceptives de cara a treballadors i clients, la situació sanitària ha fet que els complexos blancs treballessin sota mínims, excepte en períodes limitats com les vacances de Nadal i Reis. L’escassa afluència ha fet que en el cas de Baqueira Beret, que tenia previst obrir quatre àrees (Baqueira, Beret, Bonaigua i Baciver), avui dia només hagi obert la primera.

D’altra banda, els mals resultats econòmics d’aquesta temporada podrien condicionar també les inversions de cara a la propera. Ricard Font, president del Grup FGC, considera no obstant això que, malgrat les pèrdues, es va decidir mantenir obertes les estacions del grup per ajudar l’economia local.

Actualment els complexos d’esquí alpí lleidatans tenen 107 pistes obertes amb 133 quilòmetres practicables, amb uns gruixos que van dels 35 als 135 cm de neu de bona qualitat. Es mantenen obertes les estacions d’esquí nòrdic de Tavascan, Tuixent-la Vansa i Sant Joan de l’Erm (aquesta darrera exclusivament per a usos turístics), amb 33 quilòmetres de pistes obertes i gruixos de 15 a 130 cm.

El conjunt de les 11 estacions lleidatanes ofereix 519 km esquiables, amb 246 pistes d’alpí i nombrosos itineraris de nòrdic, 110.584 passatgers/hora, 80 remuntadors, més de 159 km de superfície innivada als complexos d’alpí amb 1.492 canons de neu, 141 km de circuits de raquetes, més de 900 monitors i unes 26.000 places d’allotjament, al marge de les segones residències.

Programa d'Esport Blanc Escolar

El Programa d’Esport Blanc Escolar (EBE) va arrencar la segona setmana de febrer amb l'objectiu d’impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d'hivern entre l'alumnat de 3r i 4t de Primària de diversos centres docents pirinencs. La vuitena edició del projecte aplega prop de 1.700 alumnes de 44 escoles públiques i concertades de les contrades del Pirineu.

Per comarques, han portat a terme l'activitat 318 alumnes de vuit centres de l'Alt Urgell, 146 de quatre escoles de la Val d'Aran, 227 de set de la Cerdanya, 123 de sis del Berguedà, 137 de tres del Pallars Sobirà , 47 de dues escoles del Solsonès, 388 de vuit centres del Ripollès, 225 de quatre del Pallars Jussà i 85 de dos de l'Alta Ribagorça.

L'EBE s’ha pogut dur a terme perquè s'han permès els desplaçaments fora de la comarca per al desenvolupament d'activitats docents que comportin sortides del centre educatiu, sempre que aquestes no impliquin pernoctació i es garanteixin els grups estables de convivència, d'acord amb el Pla Sectorial del curs 2020-21.

El programa de la Generalitat compta amb la col·laboració de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, els Consells Esportius del Pirineu, els complexos hivernals (Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya, Mancomunitat d'Esquí Nòrdic i estacions de Boí i Port del Comte), la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), els consells comarcals, les diputacions de Lleida, Girona i Barcelona, ​​i el Conselh Generau d'Aran.