Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós
La demarcació de Lleida acollirà aquest estiu 16 camps de treball els quals ofereixen un total de 256 places per a joves d'entre 14 i 29 anys. D'aquests, 10 seran per a joves catalans (de 14 a 17 anys); 1 per a joves de la resta de l'Estat espanyol (de 15 a 17 anys); 4 per a joves d'arreu del món majors d'edat), i 1 per a joves d'arreu del món menors d'edat. Aquest últim serà una prova pilot que es durà a terme a Llavaners (Soriguera).
Aquest 2021, cinc dels camps de treball són nous pel que fa al treball tècnic que s'hi realitza o el municipi que els acull mentre que 5 camps es reprenen després d'algun any d'aturada o per causes vinculades a la Covid. Els municipis que acolliran un camp de treball per primer cop són Isona i Conca Dellà, Sant Llorenç de Morunys, Montferrer i Castellò, Ivars d'Urgell i la Sentiu de Sió. Per la seva part, tornaran a acollir un camp de treball després d'anys sense fer-ho Linyola-Vall de Boí, El Pont de Suert, Esterri de Cardós, Tàrrega i Talarn-Salàs de Pallars.
Les temàtiques dels 16 caps de treball organitzats enguany seran: medi ambient (8), recuperació i conservació del patrimoni (3), arqueologia (3), artístic (1) i cultural (1). Destaca un camp de treball dedicat al feminisme a Montferrer i Castellbò.
La gestió dels camps de treball es fa a través de 10 entitats, 7 de les quals amb seu al territori lleidatà. Dues d'aquestes, Pirineus Creatius i el Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà, és el primer cop que gestionaran un camp. La cooperativa Lleure Quàlia de Tàrrega gestiona enguany 6 camps de treball, 4 a la demarcació de Lleida (Agramunt, Ivars d'Urgell, Linyola-Vall de Boí i Tàrrega).
Camp de treball d'homenatge als mestres torronaires a Agramunt
Agramunt acollirà un camp de treball per cinquè any consecutiu i el lema escollit en aquesta edició és 'Un torró amagat en un racó!'. Amb la col·laboració dels usuaris de la fusteria de Cal Carreter del Grup Alba, que atén a persones amb discapacitat, els 15 joves participants construiran diferents personatges amb fusta inspirats en els mestres torronaires d'Agramunt que instal·laran en diferents racons del municipi perquè il·luminin una cursa d'orientació, dissenyada també en el marc del camp de treball i oberta a tota la població.
L'alcaldessa d'Agramunt, Sílvia Fernàndez, ha destacat que "aquest camp de treball té un plus perquè no només posem en valor el territori i el patrimoni, sinó que també treballem la inclusió social i la integració amb els joves de Cal Carreter, un treball en equip que permet crear sinergies".
Per la seva part, Toni Domingo, de Lleure Quàlia, ha reivindicat "l'espai de lleure i els camps de treball com un espai segur" i ha destacat la importància d'aquesta activitat d'oci per "fomentar la socialització dels joves".