Satisfacció del Patronat de Turisme amb l'ocupació del Pirineu de Lleida durant les festes de Nadal

Text: Redacció / Foto: SkiPallars

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida valora de manera satisfactòria el comportament turístic que ha tingut el Pirineu de Lleida en el període festiu de Nadal, i Cap d’Any, tant pel que fa al nivell d’ocupació en els establiments d’hoteleria, turisme rural i en els bungalous al sector del càmping com al nombre d’aficionats que finalment han gaudit de la neu en les diferents estacions d’esquí del Pirineu i amb les activitats que proposen les 133 empreses especialitzades en els esports d’hivern.

D’aquesta manera el Patronat de Turisme comparteix la satisfacció moderada que en aquest sentit també han mostrat els diferents representants dels sectors turístics de la demarcació de Lleida, alhora que s’ha reafirmat que l’activitat a les estacions d’esquí és segura davant la Covid-19, tal com es va posar de manifest durant la presentació de la nova temporada el dia 22 de desembre per part de la Diputació de Lleida i els diferents representants dels complexos d’hivern del Pirineu de Lleida.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha expressat la seva satisfacció per haver pogut mantenir obertes les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida durant aquest període festiu i que els visitants hagin respost dins de les limitacions imposades pel Procicat a causa de la pandèmia sanitària, alhora que ha agraït una vegada més a tot el sector turístic l’esforç que ha dut a terme per garantir la seguretat dels visitants. Pujol ha explicat que el resultat final tot i ser relativament bons estan per sota dels d’altres anys per aquestes mateixes dates, quan el Pirineu de Lleida fregava en molts casos la plena ocupació durant els dies centrals d’aquest període de vacances i amb tots els establiments oberts al públic. D’altra banda Rosa Pujol ha compartit la preocupació del sector turístic de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida davant les noves limitacions que entraran en vigor el proper dia 7 de gener i durant un període de 10 dies a causa de la Covid-19. 

Davant una temporada de neu atípica i que va començar amb retard el 14 de desembre a causa de les limitacions de mobilitat imposades per la pandèmia, el nivell de reserves per les festes de Nadal i Cap d’Any es va començar a animar a partir del 22 de desembre davant la possibilitat de desplaçar-se als centres hivernals lleidatans des de qualsevol punt de Catalunya –sempre que s’hagués fet una reserva prèvia en qualsevol allotjament d’un mínim d’una nit o s’hi tingués una segona residència-. A més, el tancament perimetral de la Cerdanya i el Ripollès també va contribuir a fer que molts usuaris optessin per les estacions lleidatanes.

El públic que s’ha desplaçat per aquestes dates al Pirineu de Lleida ha estat en gran manera turistes de proximitat que han optat per gaudir del propi territori, tal com ja va succeir a l’estiu, quan les comarques de Lleida van obtenir un bon nivell d’ocupació turística, especialment a les zones del Pirineu, per gaudir de les activitats en entorns naturals i allunyats de massificacions i amb distanciament social.

El cap de setmana de Cap d’Any, amb la millor ocupació

Com succeeix tots els anys, el cap de setmana de Cap d’Any és el que ha tingut una millor ocupació en els diferents sectors d’allotjament turístic de la demarcació. El sector de l’hostaleria ha gaudit d’un pont de Cap d’Any amb una ocupació que s’ha situat entre el 85% als establiments situats a les proximitats a les estacions d’esquí i al voltant d’un 40% a les zones perifèriques, i en menor percentatge a la resta de la demarcació. Des del cap de setmana de Nadal fins a Cap d’Any els percentatges han estat inferiors, com també ha succeït aquesta setmana del 4 al 6, festivitat de Reis. Per la seva banda, l’ocupació a les places de bungalous en el sector del càmping ha estat plena durant el cap de setmana de Cap d’Any i amb una bona ocupació, però inferior, el cap de setmana de Nadal. En canvi, per la festivitat de Reis la demanda ha estat més baixa. També el turisme rural ha tingut plena ocupació durant el cap de setmana de Cap d’Any, però les limitacions imposades per la Covid-19 han reduït les estades a dos dies i l’aforament dels establiments pràcticament s’ha situat a la meitat, per la qual cosa el nivell d’ocupació ha estat alt, però amb un menor nombre de clients.

Pel que fa al conjunt de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida, han mantingut un bon ritme de venda de forfets durant aquestes festes de Nadal i Cap d’Any (assolint un tant per cent molt remarcable de l’aforament), afavorides per unes bones condicions climatològiques i per la qualitat de la neu.

Cal recordar que les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida, recolzades per 133 empreses especialitzades en els esports d’hivern, van començar a obrir les portes a partir del 14 de desembre disposades a afrontar una temporada de neu absolutament atípica i marcada per la incertesa de l’evolució de la pandèmia, però havent implementat totes les mesures necessàries perquè la campanya sigui segura per als clients, treballadors i residents.