Solé, al plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus: "La nostra prioritat és situar els Pirineus a Europa"

Text: Redacció / Foto: Govern

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha presidit aquest dimecres el 38è Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) des de Vielha. L’organisme de cooperació transfronterera ha celebrat el seu Consell Plenari per primer cop telemàticament, on també ha intervingut amb unes paraules de benvinguda la comissària europea per a la Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira.

El conseller Solé ha subratllat que “la responsabilitat col·lectiva és l’eix de la superació de la major crisi que hem patit aquest segle XXI i que ens demana treballar més units que mai”. Per això, ha fet notar que xarxes com la CTP són imprescindibles.

“Des de la doble condició de territori transfronterer i de muntanya, la CTP necessita un model de recuperació centrat en el benestar de la ciutadania i la valoració de les característiques socials, culturals, lingüístiques i econòmiques diferents de les dels territoris veïns”, considera el conseller.

Solé ha destacat que “hem de ser un actor decisiu en l’impuls de les polítiques de reactivació econòmica i social després del revés de la Covid-19. I també en la lluita contra el canvi climàtic i en la transformació digital”. “La nova realitat ens ha de servir per donar l’impuls definitiu que ens porti cap a un model verd, digital, socialment just i resilient, emmarcat en els paràmetres de l’Agenda 2030”, ha afegit.

El conseller d’Acció Exterior ha explicat que “la presidència catalana de la CTP treballa per situar l’espai pirinenc com una macro àrea europea referent en temes de cooperació transfronterera” i que “una prioritat de la presidència catalana és situar els Pirineus a Europa”. Solé ha defensat que la CTP “és un dels instruments fonamentals per poder ser influents a Europa i, a la vegada, que el projecte europeu arribi a la nostra gent”.

Segons el conseller Solé, “és imprescindible incorporar la veu i l’expertesa dels governs que som més propers”. “Contribuïm enormement a que les polítiques europees siguin efectives per a la ciutadania”, ha ressaltat, alhora que ha reivindicat la necessitat de “tenir més suport europeu per poder realitzar aquesta tasca de llarg recorregut entre els Pirineus i Europa”.

Solé també ha posat en valor “el tret de sortida a l’Estratègia pirinenca, malgrat les conseqüències econòmiques, socials i ambientals de la pandèmia”. “Som un model de com uns territoris diversos fan que la cooperació transfronterera sigui realment útil per a les persones, que sempre han de ser al centre de totes les polítiques”, ha assegurat.

La jornada s’ha iniciat amb el debat Impacte de la Covid-19 en els territoris fronterers de muntanya. Reptes socioeconòmics i ambientals de la pandèmia moderat pel professor Andrea Noferini, investigador a l’Institut Universitari d’Estudis Europeus i de la UAB. El diàleg ha comptat amb la participació de representants d’espais transfronterers.

La secretària general de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), Rosa Amorós, ha presentat l’informe de la presidència catalana de l’organisme transfronterer de cooperació i ha llegit la declaració de les presidentes i presidents de les regions que formen la CTP. Representants de cada govern han aprovat el text.

El síndic d’Aran, Francés Boya, i l’alcalde de Vielha Mijaran, Juan A. Serrano, han agraït la celebració del 38è Consell Plenari de la CTP a Vielha i han ofert la seva disposició a col·laborar amb el consorci.

La Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP)

La CTP és un consorci interregional de cooperació transfronterera format pels governs de Catalunya, el País Basc, Navarra, Aragó, el Principat d’Andorra i les regions franceses de Nova Aquitània i d’Occitània. L’objectiu de la CTP és contribuir al desenvolupament dels Pirineus, tenint en compte els seus desafiaments i recolzant-se en les seves fortaleses. La CTP busca afavorir els intercanvis entre els territoris i els actors del massís pirinenc, trobar solucions conjuntes als problemes comuns i posar en marxa accions transfrontereres. El Consell Plenari és la reunió anual dels i les presidentes dels territoris de la CTP.