Més de 200 municipis se sumen a les Jornades Europees de Patrimoni

Text: Redacció

Avui divendres 11 d’octubre es dóna el tret de sortida a les Jornades Europees de Patrimoni. Durant tres dies, fins al diumenge 13 d’octubre, palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics i altres espais patrimonials obriran les seves portes perquè la ciutadania pugui gaudir i conèixer en profunditat el seu patrimoni cultural, la millor manera d’aconseguir la implicació social i la salvaguarda i la valoració d’aquest.

Són centenars els municipis i entitats de tot Catalunya que participen en aquest gran esdeveniment. Ajuntaments, consells comarcals, museus, monuments, associacions d’estudis, bisbats i arquebisbats, entre d’altres, han programat en aquesta nova edició 477 activitats gratuïtes de diferents tipologies (jornades de portes obertes, visites guiades, teatralitzades, tallers, conferències, concerts, etc.), distribuïdes en 211 municipis. Aquestes xifres representen un increment de l’11,05% en la participació de municipis i d’un 20,45% en la programació d’activitats.

Un gran ventall de propostes que es poden consultar per tema i per municipi  a l’agenda en línia de les JEP 2019 http://patrimoni.gencat.cat/jep2019 que incorpora com a novetat un mapa en el qual es troben geolocalitzades totes les activitats.

Entre les prop de 500 activitats programades destaquem la posada en funcionament, aquesta tarda a les 18 hores, de la web-app A peu de museu, produïda pel Museu de Cervera i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura. Es tracta d’un aplicatiu que permet els visitants recórrer una ruta per la Cervera medieval, la jueva i la barroca amb el mòbil com a guia. Les seves veus acompanyaran els visitants per diferents indrets patrimonials i descobriran què s’amaga al seu interior. Aquestes rutes, previstes per a tots els públics i gratuïtes, ressegueixen diferents punts singulars de la ciutat mitjançant uns codis QR, que donaran accés a diferents continguts audiovisuals en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

Dissabte 12 d’octubre, a les 12 del migdia, també a Cervera, s’obre al públic l’exposició “Artesans del Barroc. Cervera i l’art del seu temps”. L’exposició s’ubica a l’antiga Biblioteca de la Universitat de Cervera i la seva avantsala i es distribueix en dos àmbits diferenciats: el taller d’un artesà del segle XVIII que evoca un món artesanal, auster i allunyat del luxe, i l’exposició pròpiament dita que, a través d’una quarantena d’obres originals, ens trasllada a un univers creatiu d’un món passat des dels retrats reials de la Paeria a les escultures dels grans retaulers, passant pels models i les obres dels pintors Bernat Amorós i Antoni Viladomat.

Desenes de municipis més de la demarcació de Lleida s’han sumat a les Jornades Europees de Patrimoni amb l’objectiu de donar a conèixer el seu patrimoni des de diferents punts de vista.