El COU d'Àger inaugura la seva primera exposició “d'astroart” amb l'obra de la pintora JuliaART

Text: Redacció / Foto: PAM

El Centre d'Observació de l'Univers (COU), del Parc Astronòmic Montsec (PAM), inaugura aquest dijous l'exposició El Cosmos es va fer Art de la pintora granollerina JuliaART (Julia Moreno), especialitzada en pintar el "cel profund nebuloses, galàxies i planetes". JuliaART exposarà un total de 13 obres fins al pròxim 4 de gener de 2020 a la Sala Temporal del COU, substituint la conclosa exposició dedicada a la professora, astrònoma i matemàtica Assumpció Català que dóna nom a un dels telescopis del PAM. Salvador J. Ribas, director científic del Parc Astronòmic assenyala que "és la primera vegada que fem una exposició temporal de perfil més artístic, que combina pintura i astronomia, amb quadres hiperrealistes d'objectes reals del cel sobre fotografies preses pel telescopi espacial Hubble".

JuliaART va néixer a Badalona l'any 1966 i té el seu estudi a Granollers. Fins que va decidir dedicar-se a la pintura, el 2015, exercia d'auxiliar administratiu. "Vaig començar a jugar amb totes les gammes dels colors, amb les llums i les ombres, amb les diferents perspectives i amb la infinitat de possibilitats que m'oferia l'art. Va ser llavors quan vaig pintar, en un llenç, un cel fosc, en tons negres i blavosos, ple de petites esferes lluminoses que simulaven les estrelles. Un quadre que va fer replantejar-me el que estava pintant i el que volia pintar", explica la pintora. A més, afegeix que "vaig començar a interessar-me per l'astronomia. Vaig buscar astrofotografies de diferents nebuloses, estrelles, galàxies..., em vaig informar sobre els observatoris, sobre els treballs i les funcions de la NASA i em vaig submergir en el més profund del cosmos. Així va ser com les meves obres van començar a ser més realistes i van passar de ser fruit de la meva imaginació a ser un reflex de la ciència. Meravellada dels colors, la profunditat i la complexitat de les nebuloses, vaig començar el meu viatge". 

JuliART és considerada com una pintora hiperrealista sobre llenç, emprant indistintament pintura acrílica, oli o tèxtil i amb predomini del color blau. També utilitza materials fosforescents per a donar profunditat als seus quadres en la foscor i ròtring blanc per a crear una atmosfera inigualable d'estrelles llunyanes mitjançant l'acumulació de centenars de punts. En la seva obra, JuliaART utilitza indistintament el pinzell i els dits. Actualment té 200 quadres realitzats i participa d'un moviment internacional d'astroart on també figuren artistes com l'espanyola Leonor Ana Hernández, la xilena Anima Hop (Silvana Zúñiga) o l'australiana Cathrin Machin, mundialment coneguda pels seus treballs per a la NASA. La seva primera estrella va ser la V-838 i la seva nebulosa favorita és la d'Orion M42, amb la qual s'aixeca aquests dies mirant-la a les 6 del matí. Ha exposat en el Museu de Ciències Naturals de Granollers i en el Splashdown Festival que va tenir lloc en el CCCB de Barcelona. Els seus quadres són requerits per associacions i entitats astronòmiques de tot el país.

Precisament al Splashdown Festival va ser on JuliART va conèixer al Salvador J. Ribas que impartia una conferència sobre contaminació lumínica. "El passat 21 de setembre vaig celebrar el meu aniversari en el COU, substituint un viatge a Praga que m'havien proposat, i vaig poder saludar novament a Salvador. Fruit de la conversa va sorgir l'oportunitat de fer aquesta exposició amb 13 quadres de nebuloses reals fotografiades pel Hubble". "«El Cosmos es va fer Art» em fa moltíssima il·lusió, no sols pel lloc i per l'entorn, sinó perquè m'agradaria que els visitants que vegin els meus quadres se sentin una miqueta més a prop del cel", afirma la pintora.

Ribas afirma que el PAM, amb l'inici d'exposicions pictòriques (és la primera vegada i encara no s'ha programat cap més), complementa l'oferta cultural que s'ofereix al públic juntament amb el Cicle de Música sota les Estrelles i les activitats culturals del Festival d'Astronomia del Montsec. "Combinar cultura i astronomia és molt enriquidor per als visitants del COU i, a més, és una cosa consubstancial per a nosaltres per la nostra condició de divulgadors de ciència, respecte al medi ambient i el cel fosc", conclou el director científic.