Finalitza la restauració de les pintures barroques de la capella esquerra de l'església de Butsènit d'Urgell

Text: Redacció / Foto: Bisbat d'Urgell

L’església de la Mare de Déu de l'Assumpció de Butsènit d'Urgell (Montgai) ha vist aquestes darreres setmanes com s’enllestia la restauració de les pintures barroques a la capella lateral de l'esquerra de l'altar les quals l'han adornat des dels orígens de la seva construcció. Per sorpresa dels tècnics, s'ha descobert una pintura sobre la Passió de Crist, amb les imatges de la Mare de Déu i de Sant Joan en posició central, al davant d’una representació de les cases i murs de la ciutat de Jerusalem i dessota de la imatge de la cara de Jesucrist en el drap de Verònica. Aquesta restauració s’afegeix a la que es va realitzar fa dos anys a l’altre capella lateral, a la dreta de l’altar.

L'any 2017 Butsènit d'Urgell volia repintar l'església i per sorpresa de tots, van aparèixer uns murals, motiu pel qual es va consultar als tècnics en restauració. Es tracta de pintures barroques originals, datades en el 1761, i realitzades poc després de la construcció del temple, que va iniciar-se l’any 1746 i es va enllestir el 1756.

En una primera restauració es van descobrir les pintures d’una de les capelles, on es pot veure la representació d’un retaule dedicat a Sant Nicolau, patró del poble, amb les imatges de Sant Miquel Arcàngel, Sant Antoni de Pàdua i Sant Joan de la Creu. Les pintures descobertes estan realitzades al tremp de cola sobre guix, amb tota la gama de colors i amb molt bona qualitat artística. Els treballs han anat a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat.

La capella que ha quedat restaurada ara mostra uns ganxos de ferro de la mateixa època que les pintures, que se sospita que hauria sostingut un Jesucrist a la crucifixió. Les pintures descobertes també representen un retaule, com en l’altra capella, i en el seu conjunt, vol explicar un moment molt concret de la Passió, el que es reflecteix en l’Evangeli de Sant Joan 19, 26-27, quan el deixeble estimat roman al costat de la creu del crucificat i rep Maria com la seva pròpia mare. En la part superior es representen un sol i una lluna, es creu que en al·lusió al moment de la mort de Crist, quan “es feu una gran foscor”, com un eclipse.