Opinió

La Taula de l’Aigua de Catalunya, una necessitat de país

Les comunitats de regants administren, a través de les seves concessions, uns significatius volums d’aigua per proveir els cultius i produir, a través dels seus partícips, bona part dels aliments necessaris per a la població
La Junta Directiva de l'ACATCOR
photo_camera La Junta Directiva de l'ACATCOR

Les comunitats de regants administren, a través de les seves concessions, uns significatius volums d’aigua per proveir els cultius i produir, a través dels seus partícips, bona part dels aliments necessaris per a la població. Tanmateix, a través de les comunitats de regants, se subministren també usos ramaders, industrials i abastaments urbans. Ara bé, la producció agrària de Catalunya només s’arriba al 40% de les nostres necessitats alimentàries, i aquest és un percentatge molt baix en relació amb els països del nostre entorn. 

Les darreres mesures que el Govern ha pres per fer front a la sequera que patim a Catalunya des de fa prop de tres anys, penalitzen greument al sector agrari, i especialment el regadiu i, per contra, es mostren molt menys restrictives pels sectors industrials i inclús pels d’esbarjo, com la possibilitat de reomplir les piscines comunitàries a l’estiu. El regadiu és sinònim de producció d’aliments, i si no podem produir perquè no podem regar, el nostre grau d’autoproveïment alimentari decaurà per sota de l’actual 40% i això comportarà més importacions, amb les consegüents afectacions al canvi climàtic. 

Des de l’ACATCOR, sempre hem entès que l’ús de boca és prioritari, però per darrere d’ell, hi ha d’anar el sector agrari i no pas l’industrial, tal com estableix el Decret llei de Sequera del Districte de la Conca Fluvial de Catalunya (DCFC), i les darreres mesures adoptades en la Cimera de l’Aigua entre Govern i partits polítics del passat dia 31 de març, o la Comissió Interdepartamental de la Sequera del 4 d’abril. 

Per això, des de l’ACATCOR demanem al Govern de Catalunya que s’implementi la Taula de l’Aigua de Catalunya, per tal d’establir les bases del futur Pacte Nacional de l’Aigua que està contemplat en l’Acord de Pressupostos per l’any 2023 entre ERC i PSC-Units per Avançar. Creiem que és una peça clau per evitar repetir en un futur la situació que patim ara per ara, que denota que, des de la darrera gran sequera, la del 2008, no hem après res, i continuem intentant posar remei als mals que ja tenim a sobre. Volem una Taula de l’Aigua que compti amb participació de tota la societat civil i tingui mires amples per donar resposta als episodis de sequera i manca d’aigua com els que estem patint. I és precisament ara quan s’ha de posar en marxa, per prevenir situacions futures que sens dubte es produiran pels efectes del canvi climàtic.