Opinió

Vot útil i vot efectiu

No m’agrada l’expressió vot útil perquè en democràcia el vot és sempre útil, en tant que representa la essència del sistema democràtic i és l’acte en que el ciutadà decideix lliurement el futur de la societat: el municipi, la Comunitat o l’Estat

En tots els  processos electorals, en algun moment surt l’apel·lació al vot útil per part dels  diferents candidats i candidates.  No m’agrada l’expressió vot útil perquè en democràcia el vot és sempre útil, en tant que representa la essència del sistema democràtic i és l’acte en que el ciutadà decideix lliurement el futur de la societat: el municipi, la Comunitat o l’Estat. Parlar de vot útil afecta també al respecte a les minories, un altre pilar del sistema democràtic que cal preservar.

Ara bé, si tots els vots són útils i necessaris en democràcia, altra cosa és l’efectivitat de cada vot, és a dir les conseqüències que tindrà la nostra opció pel conjunt de la societat.  Aquest anàlisi el poden fer matemàticament i políticament, buscant l’alineament dels dos.

En un sistema proporcional com el nostre, i especialment en circumscripcions petites com Lleida, amb 4 escons al Congrés, el vot a un nombre important de formacions no es traduirà en representació política.  A Lleida, un màxim de 4 partits poden obtenir escó, i mirant la sèrie de resultats des de la democràcia, normalment sols 2 o 3  partits obtenen representació. Moltes opcions polítiques que a circumscripcions grans obtenen escons, a una circumscripció de 4 escons com Lleida no tenen viabilitat per ser efectius.

L’altra forma de efectivitat del vot és, a més de la matemàtica, la política.  Podré estar d’acord amb la fi del bipartidisme, és a dir, en que cal pactar per governar, però el futur President del Govern es dirà Pedro Sànchez o Alberto Núñez Feijóo.  No hi haurà bipartidisme però sí binomi de candidats i candidates.  I llavors l’efectivitat del vot a nivell polític tindrà que veure amb quin President vota el nostre diputat o diputada, si és que la nostra opció ha aconseguit escó.

Sabem a quin candidat votaran els diputats i diputades electes del Partit Socialista i a qui els i les del Partit Popular.  Però no sabrem res abans de dipositar el vot respecte  per a què serviran els vots de les opcions independentistes que puguin obtenir escó.

La efectivitat del vot ens la donarà, en primer lloc, la capacitar matemàtica de convertir-se en escó, i en segon lloc la seguretat de que el nostre vot farà President al que nosaltres faríem. La matemàtica i la seguretat, en el meu cas, me l’aporta el vot socialista.