Opinió

Una nova oportunitat

El que és indiscutible és que, des de l'exterior, l’11 de setembre és el dia en què es mesura la nostra força, el dia de la nostra mobilització, el dia de la força del nostre Procés

Quan ens recuperem de l'impacte de l'estiu i molts pobles encara ressonen amb els ecos de les festes i revetlles, així com les famílies i les comunitats es preparen per al retorn a l'escola, de manera aparentment inesperada, arriba la Diada Nacional de Catalunya. 
Des del 2010, la Diada ha guanyat progressivament en importància, i ha experimentat un creixement exponencial fins arribar al 2017. La Diada ha estat un indicador clau de l'ànim nacionalista durant aquest període que hem conegut com el Procés. Totes aquestes celebracions han estat multitudinàries; recordem que fins i tot quan es preveia un fracàs, una vegada més va omplir els carrers de la capital del país. Les xifres, que han deixat de ser notícia, confirmen indiscutiblement que molta gent ha participat en totes elles. No obstant això, l'estat d'ànim ha variat de celebració a celebració. 

Des de la indignació provocada per l'estatut fins a la il·lusió en veure com creixia el moviment popular i nacional, des de la revolució dels somriures fins als nervis de les vigílies de l'1 d'octubre, i des d'aleshores, la presó, la incertesa, la manca d'unitat i l'exili han marcat l'estat d'ànim de tots nosaltres. 

El que és indiscutible és que, des de l'exterior, l’11 de setembre és el dia en què es mesura la nostra força, el dia de la nostra mobilització, el dia de la força del nostre Procés. 

Precisament en aquest moment, les urnes han donat a Catalunya una influència que potser no esperàvem que arribaria a aquest extrem. Tenim el futur govern a les nostres mans, i mai abans havíem tingut una influència tan decisiva. El president Puigdemont exigeix "un acord històric sense precedents des de 1714", i condiciona l'inici de les negociacions a un reconeixement de la legitimitat de l'independentisme, l'amnistia i el mecanisme de verificació. 

En aquest moment, gairebé inesperadament, ha sorgit una nova oportunitat, liderada des de l'exili de manera impecable. Aquesta oportunitat ha de ser reforçada als carrers, i això és especialment important aquest 11 de setembre. Omplim els actes de reivindicació de la independència. Des de Junts, creiem que és una prioritat nacional que el president Puigdemont rebi un fort suport des del carrer, especialment en aquesta ocasió, que omplim els carrers de Barcelona amb la consciència que estem vivint una nova oportunitat. I qui sap si en tindrem moltes més. Aquest 11 de setembre, som plens d'esperança.