Opinió

Davant l’intent d’OPA, nosaltres on hem estat sempre, al costat de la gent

No és una bona notícia per a Catalunya. No ho és perquè suposaria un enorme grau concentració bancària, fora de tota lògica en termes de competència. No ho és perquè hi perdrien els usuaris de banca i perquè hi perdrien les empreses del país

Després d’una primera oferta d’adquisició “amistosa”, finalment avui el BBVA ha decidit iniciar un procediment que es coneix com a “OPA hostil”.

No és una bona notícia per a Catalunya. No ho és perquè suposaria un enorme grau concentració bancària, fora de tota lògica en termes de competència. No ho és perquè hi perdrien els usuaris de banca i perquè hi perdrien les empreses del país. No ho és perquè es posarien en risc centenars de llocs de treball especialitzats.

La competència és essencial per garantir el funcionament òptim del sector financer i és evident que aquesta competència ja va quedar molt malmesa els darrers anys amb el procés de concentració bancària. Un informe de l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ja exposava l’any 2022 que el grau de concentració bancària havia assolit el rang “elevat”.

Concretament, alertava que a les demarcacions de Barcelona, Tarragona i Girona només quatre entitats concentraven el 90% del total de quota de mercat en termes d’oficines bancàries. Amb aquesta nova operació, el 80% estaria en mans de només dues entitats.

Una manca de competència que va en detriment dels propis usuaris, és a dir, de tota la ciutadania del nostre país. Ho estem veient ja amb la ínfima remuneració dels dipòsits bancaris, molt per sota d’altres països europeus.

Una manca de competència que també va en perjudici de les empreses, petites i mitjanes empreses que busquen finançament per tirar endavant els seus projectes.

Històricament el sector financer ha anat molt vinculat al progrés econòmic de Catalunya, precisament pel fet de comptar amb un sector econòmic molt basat en les pimes. El procés de concentració bancària i també algunes decisions polítiques dirigides des de Madrid van desplaçar part del poder de decisió d’algunes d’aquestes entitats, però molt majoritàriament l’activitat s’ha mantingut, perquè al final el sector financer vol ser allà on hi ha activitat econòmica. I Catalunya és avui una economia dinàmica que creix sis vegades més que la mitjana de les economies europees i que ha generat 369.000 llocs de treball en els darrers 3 anys.

Per això avui cal combatre amb tota la determinació aquest intent de fer desaparèixer una entitat financera amb un fort arrelament històric al nostre país i al nostre teixit econòmic. Així ho vaig exposar el passat dimarts en la compareixença del governador del Banc d’Espanya i així ho continuarem defensant des d’Esquerra Republicana. Catalunya necessita més entitats financeres, no menys.

I acabo recordant que en aquella compareixença del governador del Banc d’Espanya, en un moment crucial per al sistema financer del nostre país, Junts ni tan sols s’hi va presentar. Deuen pensar que n’hi ha prou amb fer tuits.

Va passar el mateix fa poques setmanes, quan la seva absència ens va fer perdre una votació que reclamava els PERTEs territorials, per poder dissenyar des de Catalunya la política industrial vinculada als fons europeus.