Opinió

El joc de les cadires

El joc de les cadires a Mollerussa ha començat i ningú més que Junts tenia ganes d’apuntar-s’hi. En el proper ple del 30 de novembre els regidors ja s'asseuran de manera diferent. Un fet anecdòtic que, metafòricament, explica com s’han anat gestant els nous pactes.

Els resultats del passat 28 de maig a Mollerussa van deixar a més d’un sorprès. Al cap d’unes setmanes de negociacions i tripijocs s’anunciava un acord entre Mollerussa Primer i el PSC i aquí pau i després glòria. Fos com fos, les matemàtiques sempre estan a l’aguait per sortir en escena i més en un municipi on es governa amb minoria després d’anys de majories absolutíssimes.

El joc de les cadires ha començat i ningú més que Junts tenia ganes d’apuntar-s’hi. Raül Aguilar, Rosa Maria Balagué i Josep Maria Garrofé entren al govern local. El paper de Rosalía Carnicé encara està per veure, tot i que ha assegurat que no formarà part de l’executiu. El proper ple del 30 de novembre ja ens deixarà una imatge diferent de la de l’inici de la legislatura i caldrà reconfigurar on s’asseuen els edils a la sala de plens. Un fet anecdòtic que, metafòricament, explica com s’han anat gestant els nous pactes.

L’anunci ha agafat a la ciutadania per sorpresa quan ja gairebé tothom s’havia oblidat que ens governava un equip en minoria i que a la casa forta hi passen sempre coses. L’entrada de Junts ha de suposar una glopada d’aire fresc per desencartronar les velles praxis convergents que han regit Mollerussa els últims anys, però ho faran al costat precisament del sector que criticaven en campanya. Segons el portaveu Raül Aguilar, la comunió s’ha pogut dur a terme després de “digerir els resultats electorals” i voler treballar pel poble des de dins del govern i no a l’oposició. Sigui com sigui, el desenvolupament de la relació Mollerussa Primer-Junts dins del govern pot donar moments d’allò més interessants a la legislatura. El PSC exercirà d’espectador des de la tribuna d’honor i la primera tinència d’alcaldia que, tot i obtenir pitjors resultats que Junts als comicis, no han perdut amb el pacte.

A hom li agradaria pensar que el repartiment de les àrees municipals per a Junts s’ha fet tenint en compte les prioritats del partit en campanya. En l’acte central del mes de maig, els juntaires van prometre impulsar una nova escola d’adults en un nou equipament i crear una nova oficina de turisme comarcal. Ves per on, ensenyament i turisme seran algunes de les regidories que gestionaran i des d’on podran impulsar aquests nous projectes. Si la suma de nous regidors dins del govern ha de servir per donar més dinamisme a aquestes àrees del consistori, benvinguda sigui. Està clar que nou regidors poden fer més feina que sis.

Tots els partits de govern asseguren que l’entrada de Junts aporta aquesta estabilitat i comoditat de la majoria absoluta de nou. Ara bé, si t’hi pares a pensar, no hi ha res més inestable que un ajuntament amb tres partits a govern i tres a l’oposició amb les sumes i les restes fent de les seves. Només cal mirar exemples propers com Cervera la passada legislatura per veure que tot pot canviar i que aquest govern potser no arriba viu al 2027. Les cartes estan sobre la taula.

El joc de les cadires ha començat i, tard o d’hora, tothom s’hi voldrà apuntar.