Opinió

15 anys de Parc Astronòmic Montsec

Però hi ha tres fets d’aquests 15 anys que considero que no han estat tant positius. Un es la desvinculació de l’administració comarcal en la gestió del PAM, vinculació que es iniciar l’any 2013 i va durar fins l’any 2019

Enguany fa 15 anys que es va obrir al públic el Parc Astronòmic Montsec (en endavant PAM). El PAM i la marca turística «Montsec» van ser iniciatives del Govern de Catalunya, mitjançant el Consorci del Montsec. Es van aprofitar unes potencialitats naturals per convertir-les en productes turístics únics amb l’objectiu de dinamitzar la economia del territori.

Durant aquests 15 anys els visitants del PAM han anat creixent fins a la xifra dels més de 35.000 actuals i amb la perspectiva que el 2024 es superi aquesta xifra. Crec que la història del PAM es una història d’èxit perquè actua com un equipament dinamitzador que beneficia al conjunt del sector turístic d’un ampli territori, atès que s’ha constatat que la majoria dels seus visitants aprofiten per a quedar-se uns dies a la zona i utilitzar altres productes i serveis.

Però hi ha tres fets d’aquests 15 anys que considero que no han estat tant positius. Un es la desvinculació de l’administració comarcal en la gestió del PAM, vinculació que es iniciar l’any 2013 i va durar fins l’any 2019. A partir de l’any 2020 el Consell Comarcal no va assumir la responsabilitat de la gestió externa (comunicació, activitats, estratègia comercial, relacions institucionals), perdent el prestigi i la projecció que li suposava el lideratge d’un equipament tant únic i excel·lent. Per això s’ha d’agrair a Ferrocarrils de la Generalitat que assumís la gestió integral del PAM i també la seva implicació en el manteniment i millora de les instal·lacions.

El segon fet es el desaprofitament de tota la feina feta pel Consorci del Montsec i després pel Consell Comarcal per crear i posicionar al mercat la marca «Montsec» que incorporava a tota la oferta turística de la Noguera. Reprodueixo literalment el que ha escrit el president de l’Associació Montsec Turístic:

«....El Montsec és una marca turística molt potent, bàsica per a comarques com el Pallars Jussà i la Noguera,..............Així mateix, també s’obvia una marca ja posicionada com la del Montsec i es demostra una certa miopia turística que caldria repensar.......»

I el tercer es no haver aprofitat les subvencions dels Fons Next Generation dirigits a administracions locals que finançaven al 100% projectes d’inversió turística, ja sigui perquè no s’han presentat projectes o perquè aquests no complien els requisits de les bases de les convocatòries..

En endavant caldria capgirar aquesta tendència, sortir de la zona de confort i ser més ambiciosos i proactius.