Opinió

7 milions d'euros perduts per la mala gestió dels FEDER: la inacció no és manera de fer política

Hem perdut 7 milions d’euros d’oportunitats per la inacció política del govern de la Diputació, que pagarem tots els ciutadans

El passat Ple de la Diputació, 29 de gener de 2024, des de Junts-Impulsem vam preguntar sobre l’estat dels Fons FEDER que s’han perdut. Aquestes subvencions europees són fonamentals per al desenvolupament de territoris com el nostre. I ja els ho avancem: el problema no ve d’Europa, sinó de casa nostra. Hem perdut 7 milions d’euros d’oportunitats per la inacció política del govern de la Diputació, que pagarem tots els ciutadans.

Pel període 2014-2020, a la Diputació de Lleida se li van concedir 5 grans projectes, valorats en més de 18 milions d’euros. Concretament, aquests projectes se centren en dos eixos: en primer lloc, el projecte Forest 4 Local, per promoure l’adaptació al canvi climàtic i la prevenció de residus; i, en segon lloc, per conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència de recursos, es van concedir quatre projectes: Paisatges de Ponent, Camí de Sant Jaume, Camins Tradicionals del Pirineu i Ponent Actiu.

D’aquest 18 milions d’euros, la Unió Europea aportava el 50%, mentre que la Diputació n’aportava el 25% i els Ajuntaments i Consells Comarcals l’altre 25%. Això vol dir que, pel total dels 5 projectes la Unió Europea aportava uns 9 milions d’euros, la Diputació uns 4,5 i els ens locals uns altres 4,5. Què ha passat, doncs? Si teníem els 5 projectes concedits, per què s’han perdut 7 milions d’euros?

Per la inacció del govern. Perquè només s’ha presentat correctament la documentació en un d’ells: Ponent actiu. Això vol dir que la Diputació només rebrà 2 milions d’euros per finançar aquest projecte, quan en realitat n’hauria pogut rebre més de 9M€ per finançar-los tots. Per esmenar aquest greu error, el govern s’ha compromès a posar els milions perduts amb el romanent de tresoreria de la institució. No es perdran els projectes, certament, però els pagarem entre tots i els diners no vindran d’Europa.

Quina és la veritat dels fets, amb un exemple concret. El finançament del projecte Camins Tradicionals del Pirineu, s’ha perdut perquè el govern ha trigat 2 anys i 8 mesos en adjudicar la redacció del projecte. Insistim, 2 anys i 8 mesos pel primer pas d’un projecte! La Unió Europea va resoldre la concessió de l’ajut el juny del 2019; la Diputació de Lleida va licitar la redacció dels projectes l’octubre del 2020; i va adjudicar-lo el febrer de 2022. Fins aquí anava tot molt lent i, a partir d’aquí, comencen a córrer. Només dos mesos més tard, a l’abril del 2022 es liciten les obres i a l’agost s’adjudiquen. Però ja era tard.

No val l’excusa que es va aturar l’administració durant la pandèmia de la Covid19. Perquè la presentació dels papers depèn de la voluntat política, de vetllar i fer la feina. I els que som alcaldes de municipis petits no vam parar ni un sol dia. I tampoc escudar-se en una mala planificació del govern anterior, perquè l’àrea del Patronat de Promoció Econòmica ja estava en mans dels mateixos gestors que ho porten ara.

Durant aquests mesos a l’oposició, des de Junts-Impulsem no hem parat de demanar la informació d’aquests ajuts FEDER. No se’ns ha donat fins fa pocs dies, quan ja no hi havia res a fer. Si ho haguéssim sabut abans, ens hauríem posat al costat del govern, sumant esforços, per ajudar en el que calgués.

En definitiva, els 5 projectes es portaran a terme però els diners no vindran d’Europa, sinó de la butxaca dels lleidatans de la Plana, el Pirineu i l’Aran. Convé no oblidar-ho quan sigui el moment de tallar la cinta i fer els discursos oportuns. Perquè la pèrdua d’aquests 7 milions d’euros respon únicament a la inacció d’aquest govern de la Diputació, format per ERC, PSC, APL i Unitat d’Aran.