Opinió

Massa preguntes sense resposta: l'opac govern de la Diputació

En democràcia, la tasca de l’oposició és fiscalitzar el govern, empènyer l’activitat dels qui tenen el poder i aprovar, si és procedent, les iniciatives que considera encertades. Per a fer-ho, però, qualsevol oposició necessita informació. I això és el que no passa a la Diputació de Lleida

En democràcia, la tasca de l’oposició és fiscalitzar el govern, empènyer l’activitat dels qui tenen el poder i aprovar, si és procedent, les iniciatives que considera encertades. Per a fer-ho, però, qualsevol oposició necessita informació. I això és el que no passa a la Diputació de Lleida.

Fa mesos que fem peticions d’informació que no arriben mai. A cada comissió i a cada Ple de la institució provincial, des de Junts-Impulsem preguntem aspectes fonamentals de l’acció de govern per valorar-ne l’eficàcia. Tanmateix, en lloc de respostes trobem més dubtes, en lloc de claredat trobem dispersió, en lloc de concreció trobem vaguetats. I això no ho podem permetre.

Des que el PSC, ERC, Unitat d’Aran i Ara Pacte Local governen plegats la Diputació de Lleida, ni donen informació ni donen respostes. Insistim: no és que no ens donin la resposta adequada, és que no responen a les preguntes, ni oralment ni de manera escrita.

En els darrers mesos hem preguntat sobre els FEDER, sobre l’estat d’execució dels pressupostos, sobre el finançament dels ajuntaments, sobre les modificacions del pressupost, entre molts d’altres. I aquest maig hem repreguntat fins en quatre temes que encara no hem obtingut resposta: ni esport, ni igualtat, ni fires, ni rebaixa de taxes.

Pel que fa als ajuts a l’esport, el diputat Carré va preguntar fa dos mesos sobre l’estat de les subvencions esportives del 2022 i els motius del retard del seu pagament. Van respondre que, “aviat” donarien resposta. Però aquesta encara no ha arribat; com tampoc ha arribat el motiu real de convocar els ajuts del 2023 i 2024 plegats, ja que addueixin la reducció de tràmits administratius, però no és veritat.

Pel que fa a les subvencions per activitats firals, la diputada Palau va preguntar fa 2 mesos sobre el perquè encara no s’havien convocat. La resposta va ser el silenci i mirar cap a una altra banda. Palau va recordar que “les fires omplen de vida els pobles i les comarques i, per això, no ens podem permetre que es redueixi aquesta activitat econòmica vital”.

De la mateixa manera, amb la pregunta de la diputada Culell, que va demanar quan es convocaria la comissió d’Igualtat -ja al mes de març- i quan s’obririen les subvencions. La resposta, ni se l’ha vist ni se l’espera. La representant de Junts-Impulsem es queixa que “ens omplim la boca d’igualtat, però, a l’hora d’exercir-la, alguns no se la creuen de debò. D'ençà que va començar el mandat, fa un any, encara no han convocat la Comissió d’Igualtat”.

I, com a darrer exemple, el diputat Ars va preguntar si aquest Govern tenia la voluntat de rebaixar la taxa de l’OAGRTL del 3,5% al 2,5%. Aquesta mesura repercutiria directament en entitats locals, comarcals i comunitats de regants; però el Govern no ha aclarit si vol baixar-la ni tampoc en quin estat es troba l’estudi per valorar-ho.

Tres preguntes molt concretes i que afecten tant a Ajuntaments com a entitats municipals i a la ciutadania, directament. Cap d’elles va obtenir resposta, ni tan sols amb la repregunta. Per tot això, com a portaveu de Junts-Impulsem vaig reclamar respostes, informació i transparència. Vaig exigir que trenquin el silenci o la desviació sistemàtica i donin el que pertoca per llei.

A Junts-Impulsem hem vingut a treballar, amb rigor i transparència, reclamant la feina ben feta. Per això preguntarem i repreguntarem, fins que la transparència obtindrem. No per cap caprici ni per tafaneria, sinó per responsabilitat democràtica i per millorar la cultura política del nostre país.

L’oposició té l’obligació de preguntar per tot allò que reclamen els Ajuntaments, els Consells Comarcals i per extensió, els nostres conciutadans. I el govern té l’obligació de respondre, dins el termini i en la forma escaient, amb transparència i bon govern.