Opinió

L’èxit de la 150a Fira de Sant Josep, un triomf compartit

No puc sinó fer una especial menció a tots i a totes, aquells i aquelles, que han contribuït a assolir l’èxit de la 150a Fira de Sant Josep. Perquè, com tant s’ha repetit aquests dies: la fira és de tots i totes

Submergits encara en la postfira de la 150a Fira de Sant Josep, amb el desmuntatge, tancament de resultats i, alhora, treballant ja en les primeres premisses de la prefira del que serà la 151a edició d’aquest certamen l’any vinent, no puc sinó fer una especial menció a tots i a totes, aquells i aquelles, que han contribuït a assolir l’èxit d’aquesta convocatòria. Perquè, com tant s’ha repetit aquests dies: la fira és de tots i totes.

Em refereixo, en primer lloc, als expositors i les expositores: per la seva fidelització, amb un 60% de les firmes presents a la fira des de fa més d’una dècada, i també per la seva confiança en l’avantguardista projecte de futur que enguany s’engegava, amb un nou Recinte Firal, probablement, el millor de la història del certamen agroalimentari. Sense la seva participació, aquesta fira no existiria.

Als 140.000 visitants, professionals i públic general, que han gaudit dels diferents espais firals i per la seva visió d’aquest esdeveniment com a una cita imprescindible. També als gairebé 2.000 professionals que han assistit a alguna de les quinze jornades tècniques que s’han desenvolupat en el marc de la fira, xifra que ens esperona a continuar reforçant aquest vessant formatiu.

Als mollerussencs i mollerussenques per sentir-la seva, perquè ho és. Només gràcies a ells i a elles, a la seva complicitat, podem, des del Patronat pel Desenvolupament i Fires de Mollerussa, mantenir l’essència urbana d’aquesta fira.

Vull agrair als membres del Comitè organitzador la seva col·laboració altruista, la feina de l’equip de l’ens firal, capitanejat pel seu director, Xavier Roure, i la tasca dels nois i noies que configuren el cos d’hostesses i hostes, tan necessari durant els dies de fira.

A les institucions, per la seva presència als actes protocol·laris donant suport i reconeixent la importància cabdal d’aquest certamen. Així mateix, per fer possible aquest millor Recinte firal de la història de la Fira de Sant Josep gràcies a l’ajut directe del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, del Ministeri d’Indústria i a la subvenció anual de la Diputació de Lleida.

A institucions, sindicats, associacions i col·legis professionals i empreses que han coorganitzat o col·laborat en l’organització de les sessions formatives, patrocinat el concurs del Premi de la Maquinària Agrícola, Ramadera i Instal·lacions Agroindustrials o esponsoritzat material promocional de la fira. També a les empreses proveïdores i col·laboradores.

A les nombroses entitats, associacions i establiments de la ciutat que, coincidint amb la fira, duen a terme activitats i accions de diferent índole, posant de manifest que la Fira de Sant Josep és viva i de tothom.

Als mitjans de comunicació, pel seu seguiment i cobertura fonamental per difondre la magnitud i rellevància de la fira per al sector agroalimentari.  

I, finalment, gràcies als que al llarg d’aquest segle i mig han estat al capdavant, definint les línies, molts cops arriscades, que han determinat l’evolució del certamen i fent que esdevingui la Fira de Sant Josep que coneixem avui. Amb aquesta voluntat, el passat dia 12 i previ a la celebració del certamen, vam portar a terme un acte d’homenatge a autoritats que han jugat un paper important des de les institucions en els darrers vint-i-cinc anys, i que suposava una continuïtat del que es va fer amb motiu del 125è aniversari.

L’acte del dia 12 va acollir també la presentació del llibre 150 anys de Sant Josep. Les veus d’una fira, obra que recull el testimoni de 23 personatges que han sigut alcalde o alcaldessa, directors, membres del Comitè organitzador o auxiliars de fira, i sota la signatura de tres periodistes mollerussencs: Oriol Bosch, com a autor; Helena Culleré, com a col·laboradora, i Anna Gómez, com a prologuista.  Així mateix, es va estrenar el documental Passat, present i futur de Sant Josep, la història de 150 anys de fira, realitzat per Mollerussa televisió i amb imatges del cineasta mollerussenc Ramon Monfà, entre altres.

Diumenge dia 19, coincidint amb la festivitat de Sant Josep, tancàvem la 150a Fira de Sant Josep amb la satisfacció d’haver fet un pas més enllà en la història del certamen, amb la remodelació del Recinte Firal i la creació d’un nou espai destinat als concessionaris de tractors i maquinària agrícola que permet ampliar l’exposició i, alhora, dona resposta a la demanda dels mateixos expositors.

253 expositors directes, 140.000 visitants, 15 jornades tècniques amb 2.000 professionals, 10 màquines presentades als Premis d’Innovació, uns Pavellons reorganitzats, un 42è Saló de l’Automòbil més gran i amb més marques i productes, i un sector d’alimentació amb una identitat pròpia, són les dades de la 150a Fira de Sant Josep.

D’altra banda, el 70% de les firmes expositores d’enguany van assegurar a les enquestes realitzades que tornaran l’any vinent, mentre que el 76% dels expositors dels pavellons i el 66% de les empreses de l’esplanada amb els tractors i la maquinària agrícola van valorar positivament les noves infraestructures.

La 150a Fira de Sant Josep ha fet història, ha tancat amb èxit i, des de Fira de Mollerussa, no podem sinó compartir aquest triomf amb tots i totes que ho han fet possible. Gràcies.