Opinió

Aquest 1 de Maig, més que mai, estem en marxa!

La reforma laboral fa més d'un any que està en vigor i ha aconseguit el que semblava impossible, reduir a mínims històrics la temporalitat sense que això s'hagi traduït en destrucció d'ocupació

Tot i el context econòmic incert, en aquest 1r de Maig podem sortir al carrer amb la convicció que el nostre mercat laboral ha entrat en una nova fase que no té marxa enrere. La reforma laboral fa més d'un any que està en vigor i ha aconseguit el que semblava impossible, reduir a mínims històrics la temporalitat sense que això s'hagi traduït en destrucció d'ocupació. Segons les últimes dades de l'EPA, avui comptem amb gairebé 20,5 milions d'ocupats, i una taxa de temporalitat del 17,28%, mínim històric, i aquests registres es produeixen mentre simultàniament l'SMI s'ha incrementat fins als 1.080 euros mensuals. Un cop més, un dia com avui volem posar en valor l'absolut respecte que els socialistes tenim envers al diàleg social. L'experiència demostra, una vegada i una altra, que, les normes que són acordades amb els agents socials gaudeixen de més estabilitat i, en definitiva, són normes millors.

Ja són 17 els acords aconseguits amb diàleg social per l'actual Govern. I tenim esperança que abans de la fi de la legislatura sigui possible que els agents socials arribin a un nou acord en l'àmbit de la negociació col·lectiva. Les dades mostren que els beneficis empresarials estan pujant per sobre dels salaris, i per això creiem fermament que, en aquest moment, és de vital importància que les organitzacions sindicals i empresarials s’asseguin a parlar i pactin una millora salarial. No només per una qüestió de justícia social, sinó també perquè estem convençuts que serà positiu per a la nostra economia en el seu conjunt, en donar confiança i estabilitat en el marc de les relacions laborals.

El full de ruta del govern progressista presidit per Pedro Sánchez ha estat el mateix des del principi, malgrat la diversitat de les crisis sobrevingudes: garantir la protecció social de les classes mitjanes i treballadores, donar suport al nostre teixit productiu i repartir les càrregues de la crisi de la manera més justa possible. I, en bona mesura, això s'ha aconseguit. Per això celebrem amb especial satisfacció que l'Enquesta de condicions de vida hagi constatat que la pobresa es va reduir a Espanya el 2022 fins als nivells previs a la pandèmia, malgrat la situació d'inflació. La legislatura entra a la seva última fase, però seguirem treballant fins a l'últim dia per seguir complint aquests tres objectius, com ho estem fent amb les últimes propostes sobre habitatge. Aconseguir que l'habitatge deixi de ser un privilegi i es converteixi en un dret perquè no torni a ser un problema per les nostres famílies, i especialment per als joves. Durant aquesta legislatura han emprès mesures valentes, mesures innovadores, mesures amb absolut respecte a la justícia social que han aconseguit posar al centre de la política les persones i per això i per a un dia com el d'avui, diem amb orgull que les polítiques del partit socialista funcionen.