Opinió

Línies de Molt Alta Tensió (MAT). PSC o PSOE

El passat 19 d’octubre, el grup parlamentari d’Esquerra Republicana, realitzava una roda de premsa al Parlament acompanyats per una representació d’alcaldes i alcaldesses afectats per les línies de molt alta tensió (MAT), en la qual es denunciava la imposició per part del govern espanyol de 3 noves línies MAT d’evacuació privada, a càrrec de l’empresa Forestalia

El passat 19 d’octubre, el grup parlamentari d’Esquerra Republicana, realitzava una roda de premsa al Parlament acompanyats per una representació d’alcaldes i alcaldesses afectats per les línies de molt alta tensió (MAT), en la qual es denunciava la imposició per part del govern espanyol de 3 noves línies MAT d’evacuació privada, a càrrec de l’empresa Forestalia. Aquestes línies recorreran 338 km del nostre territori, amb unes torres de més de 60 metres d’alçada, que comportarà un gran impacte visual i en què es veuran afectats 43 municipis i 13 comarques. Tot això, malgrat les al·legacions i els informes negatius presentats pels tècnics, de forma repetida des de fa 2 anys, per part del Govern de la Generalitat amb el suport inequívoc del territori.

No deixa de ser contradictori i curiós, que a l'inici del projecte, la ministra de transició energètica del govern de l’estat del PSOE, Teresa Ribera, fes unes declaracions titllant aquests projectes de difícils d’entendre des d’una lògica ambiental i energètica. Tot i això, s’ha autoritzat la construcció d’aquestes macroestructures a una empresa privada com Forestalia. Una empresa que té representants tan coneguts com Josep Grau i Felip Puig, exconsellers del Govern de Convergència i Unió, i, també, de l’exdirector general d’Energia, Pere Palacin. I que, per cert, segons publica la mateixa companyia, en els darrers 3 exercicis, ha presentat uns ingressos de 863,8 milions d’euros.

On comença tot això? L’any 1988, el PSOE, amb majoria absoluta, iniciava la privatització de la xarxa elèctrica dient que “es modernitzava el servei”, lloant els avantatges que aportarien els professionals del sector, afavorint la competitivitat i, per tant, reduint les tarifes. Endesa, en aquells moments, començava a cotitzar a borsa i 10 anys més tard, Aznar culminava l’operació privatitzant totalment el servei. Des de llavors, és de vox populi i titulars a la premsa, que les elèctriques són la casa comuna d’exministres que cobren com a assessors (amb il·lustres referents com González, Aznar, E. Salgado, Borrell o Serra, entre d’altres).

Esquerra Republicana de Catalunya defensa un model proper, renovable, sobirà, participat i democràtic; diametralment oposat al de la companyia, que aposta per grans centres de producció allunyats dels punts de consum, sense consens al territori i oferint compensacions econòmiques als ajuntaments i comunitats autònomes, clarament com a esquer i d'esquena als informes tècnics d'impacte ambiental del Govern.

El passat 26 d’octubre, el nostre grup va presentat una moció al Parlament que obligava als diferents partits que conformen la cambra catalana a posicionar-se. Ens hauria agradat un posicionament clar, sense matisos, només pensant en clau de país i en defensa del nostre territori i de la nostra gent, però no va ser així. El Plenari va rebutjar les MATs de Forestalia amb el suport d'Esquerra Republicana, Junts, CUP i en Comú Podem, mentre que el PSC/PSOE es va abstenir en aquest punt i va votar en contra d'exigir a l’Executiu estatal lleialtat institucional amb les decisions del Govern de la Generalitat, que en els casos d'aquestes MAT privades va emetre informes de biodiversitat desfavorables.

El debat de la moció va coincidir amb un Ple específic sobre energies renovables en el qual el Parlament de Catalunya acordava, amb els vots d'una àmplia majoria parlamentària (Esquerra Republicana, PSC, Junts, CUP i En Comú Podem), dotar de més múscul a l'Energètica. En aquest sentit, l'hemicicle ha aprovat la proposta registrada per Esquerra Republicana, conjuntament amb la CUP i En Comú Podem, d’enfortir l'empresa pública d'energia per tal que pugui liderar la transició energètica a Catalunya.