Opinió

Cent anys de Viladot i la memòria | Editorial

Foto: Fundació Guillem Viladot "Lo Pardal".
photo_camera Fundació Guillem Viladot "Lo Pardal".

Foto: Fundació Guillem Viladot "Lo Pardal"

El 26 d'abril del 2022 es compliran cent anys del naixement de Guillem Viladot, un autor de les terres de Ponent amb especial dedicació a la poesia concreta o visual. Juntament amb Joan Brossa i Josep Iglésias, Viladot fou un dels pioners indiscutibles d'aquest corrent de la literatura catalana.

Complint-se enguany el centenari del seu naixement, és ben estrany que el nom de l'autor d'Agramunt no formés part de les commemoracions aprovades per la Generalitat de Catalunya, on cal celebrar el creixement de la notable presència femenina, sobretot de dones que van propulsar l'educació i l'emancipació. Però no és en va l'oblit ben sentit per nosaltres, vilatans de les comarques de Ponent, en saber que grans autors de les nostres terres cauen en la desmemòria col·lectiva davant d'altres personalitats destacades de Catalunya.

Per això s'hauria de valorar encara més que l'autor de l'Urgell no es trobés en el rovell de l'ou dels cercles literaris dominants, considerant també la seva professió de farmacèutic mentre contribuïa a la creació literària catalana mitjançant l'escriptura de poesies, novel·les, assajos i milers d'articles periodístics sense descuidar la seva altra carrera. I és que aquests detalls no són ínfims, perquè ens demostren que a pesar de comptar amb més obstacles en comparació a autors contemporanis, Viladot aconseguí que la seva obra continuï sent absolutament vigent més de vint anys després de deixar-nos, tot recordant la importància del llenguatge propi.

La Fundació Guillem Viladot "Lo Pardal" s'esforça per mantenir les instal·lacions, difondre la figura de Viladot i la seva obra. Enguany se sent il·lusionada pel centenari, que permetrà donar una empenta a la difusió de l'autor, però ja ha comunicat la seva frustració davant de la decisió del Departament de Cultura de deixar en segon pla a l'escriptor agramuntí.

És per això que, des de casa nostra, hem de lluitar perquè aquest centenari impulsi la figura de Guillem Viladot en la commemoració legítima que mereix. Llegim a Viladot, reflexionem sobre la seva obra, recomanem-la i estimem-la. Guardem en la nostra memòria les grans lliçons que ens ha proporcionat l'artista prolífic.