Opinió

Gelades | Editorial

Foto: Pere Roqué.

La plana de Lleida és una zona reconeguda pels seus camps fruiters. Els pobles i comarques del nostre territori es caracteritzen pels vastos conreus, on l'agricultura és un segell distintiu de la terra.

Per aquest motiu colpeix emocionalment la pèrdua dels fruits, que després de mesos difícils per al sector amb l'encariment dels costos de producció, ja sembla ben bé que les gelades es converteixen en la cirera que llueix damunt del pastís de la decepció. Tot familiar o conegut d'aquelles persones que es dediquen a la pagesia sap que el temps és capriciós; no és possible controlar els temporals o canvis bruscos, només es pot estar mitjanament preparat a través de mecanismes costosos i no sempre funcionals. Però tres nits de gelades a principis d'abril han abocat a la pagesia al desconsol.

El Departament d'Acció Climàtica calcula que els danys de la gelada oscil·len entre el 50 i el 100% amb una clara afectació a tots els cultius de fruita de pinyol, ametller, pomera i perera. Al Pallars Jussà també hi ha hagut afectació en la majoria d'ametllers i a les altres comarques del Pirineu també han patit danys en fruita dolça.

És d'esperar que hi hagi peritatges ràpids per a les persones afectades, per saber si aquesta campanya està perduda del tot, i també si n'afectarà les futures. I més enllà, cal posar esperança en què el sector remunti amb l'ajuda de les administracions.