Opinió

La pel·lícula de la quinzena: Actrius (Ventura Ponts, 1997)

Ventura Ponts compta amb una trajectòria cinematogràfica difícil d'igualar. Després de dirigir més d'una vintena d'obres teatrals, va llençar-se al cinema i compta amb 32 llargmetratges sota el braç. S'ha convertit en el director que ha rodat més pel·lícules en català i en un dels cineastes més coneguts de Catalunya. Actrius és una de les seves obres més ben valorades, que compta amb les magistrals interpretacions de Núria Espert, Rosa Maria Sardà, Anna Lizaran i Mercè Pons.

Sinopsi

Una jove estudiant de teatre, que es vol preparar a fons per al paper que suposarà el seu debut com a professional, entrevista tres actrius consagrades: una actriu de cinema, una altra de televisiva i una tercera directora de doblatge. En els records que relaten es descobreix una amistat trencada per les seves diferents trajectòries professionals.

Crítica

De vegades ens trobem davant d'una proposta com Actrius en la que tan sols la presència de quatre actrius serveixen per suportar completament una narració, sense necessitat que la direcció hagi d'intervenir més enllà del que és necessari. Actrius realment no amaga la seva naturalesa teatral, ja que fins i tot l'emfatitza, convertint-se així en una obra basada en els monòlegs, tots ells magnífics. És a partir d'aquests que es va creant una història narrada que les connecta des del passat, i que alhora descobreix les personalitats de cadascuna.

Tanmateix, la pel·lícula, tot i ser molt interessant, és una proposta simple perquè rau en els diàlegs i monòlegs de les intèrprets. En efecte, són les quatre actrius les que suporten la càrrega de l'obra, que possiblement hauria perdut força i intensitat amb una altra forma visual d'apropament, però on s'acaba trobant a faltar una mica més la posada en escena. Aquest fet implica que l'ingredient principal no acabi d'omplir tota la pel·lícula de cap a peus, i en alguns moments seria ideal comptar amb altres elements per no confiar tota la narració en el diàleg. Ara bé, és tot un orgull veure la grandesa d'aquestes actrius esprement els seus dots de teatralitat al complet. Actrius és una proesa del talent interpretatiu femení en català.

La podeu veure a la plataforma Filmin i en algunes biblioteques de Catalunya a través del préstec interbibliotecari.