Opinió

La pel·lícula de la quinzena: 'Eugenio' (Xavier Baig i Jordi Rovira, 2018)

Què va passar amb l'Eugenio? Molts espectadors es fan aquesta pregunta, després que el còmic desaparegués dels televisors i escenaris a principis de la dècada de 1990, tornant-hi per un breu període de temps abans de morir. Sembla mentida com un personatge que marcà un abans i un després en l'art del monòleg humorístic tingui una història fosca, amagada i depressiva. Per això recomanem el seu documental, dirigit per Jordi Rovira i Xavier Baig.

Sinopsi

'Eugenio' retrata el còmic vestit sempre de negre, seriós i amb un whisky a la mà que va enamorar escenaris d'arreu del país durant més d'una dècada. L'Eugenio es manté en la ment de diverses generacions, que ara com ara, encara expliquen els seus acudits. Però, darrere de l'home que sempre provocava riures, s'amagava un altre Eugenio, lluny dels escenaris, sense el seu vas de tub ni micròfons. La mort de la seva dona va provocar que l'humorista caigués en una depressió al mateix temps que el seu èxit creixia sense mesura. Dues dècades després de la seva mort, part de la seva família, amics i coneguts posen llum a aquest segon Eugenio desconegut pel gran públic.

Crítica

El film documental sobre l'humorista és una gran aproximació a un personatge totalment difús i desconegut. 'Eugenio' comença la seva narració amb el testimoni del seu fill que, sense embuts, detalla tots els prismes que va arribar a descobrir del seu pare. Gran coneixedor de la seva carrera, Gerard Jofra inicia un recorregut per la vida d'Eugenio mentre dona pas a altres testimonis, complementant aquesta construcció, a priori fragmentada, de la figura d'algú tan reconegut per la població. El que primer s'intueix com un discurs lineal sobre l'humorista, va creixent de manera exponencial i sense embuts. Un matís que és d'agrair dins el relat és la seva honestedat: els testimonis no es guarden detalls escabrosos sobre Eugenio, i això ajuda a comprendre que tots tenim el nostre costat fosc. Però, arran de l'empatia i amor que senten els col·laboradors i col·laboradores del documental, l'espectador aconsegueix un retrat viu i contrastat d'una persona que va patir, tot intentant amagar-ho darrere d'unes ulleres opaques. 'Eugenio' planteja la idea que tots hem de combatre els nostres propis dimonis.

On la puc trobar?

A la plataforma FilmIn.