Aylan Kurdi era el nom del nen de tres anys que, amb la seva mort, va retratar el drama dels refugiats que busquen aconseguir asil com a única via de fugida de la guerra que assoleix els seus països, que en aquest cas es tracta de Síria. El petit formava part d'una família kurda de Kobani, un territori que ha estat sota el domini del terror de l'Estat Islàmic. Fets com aquest marquen la memòria col·lectiva, tot i que malauradament, acaben caient en un oblit col·lectiu. 'Mediterráneo' rescata el trist succés per articular una crònica d'una presa de consciència i descobriment ètic, que posa el focus en la decència humana individual davant la indiferència política.
Sinopsi
És la tardor de 2015. Dos socorristes, l’Óscar i Gerard, viatgen fins a l’illa de Lesbos, a Grècia, impactats per la fotografia d’un nen ofegat. En arribar descobreixen una realitat colpidora: milers de persones arrisquen les seves vides cada dia creuant la mar en precàries embarcacions i fugint de conflictes armats. No obstant això, ningú exerceix labors de rescat. Al costat de l’Esther, el Nico i altres membres de l’equip, lluiten per complir una comesa, donant suport a persones que el necessiten. Per a tots ells, aquest viatge inicial suposa una odissea que marcarà les seves vides.
Crítica
Amb 'Mediterráneo' és complicat no sentir al final de la pel·lícula una culpa personal i col·lectiva sobre el drama de milers de persones que fugen espaordides cada dia llançant-se al mar Mediterrani.
És el reflex d'aquesta pena, però també de la millor cara que pot tenir l'ésser humà quan respon a qualsevol injustícia. Aquí apareix el seu protagonista, Òscar Camps, un socorrista que s'embarca, juntament amb el seu equip, en una aventura vital que li canviarà per sempre la seva vida. A mesura que avança l'acció, l'impacte al lloc dels fets, a l'illa de Lesbos (Grècia), augmenten. Igualment, en aquest punt del llargmetratge, no acaba de fidelitzar completament sobre els personatges immigrants que arriben en unes condicions terribles. És ben bé una qüestió d'empatitzar no tant amb els que ajuden, sinó amb els que fugen, i així poder veure més un progrés de personatges dins la pel·lícula d'aquells que sobreviuen. No obstant això, sense oblidar els que moren, i aquí sí que ho resolen immillorablement en unes escenes a mar endins de tensió que no deixen a ningú indiferent.
La història, en definitiva, fuig d'èpiques i se centra en les millors respostes de la condició humana.
On la puc trobar?
La podeu veure a Movistar, Apple TV, o llogar-la a Filmin.