Opinió

Marta Gilart: "La menopausa està vista com un mal menor després d'haver tingut un càncer"

Foto: Clàudia Mercader Trilla.

La Marta és una noia de 23 anys que li van detectar càncer de mama als 22. Mentre tothom estava capficat de si podia sortir o no, ella va rebre una notícia ben insòlita. Des del moment en què li van detectar, van veure que en el seu cas era molt agressiu i no li van poder preservar òvuls. "La quimioteràpia és molt forta i et pot deixar estèril, i sent tan jove, l'opció possible va ser provocar-me la menopausa per així adormir els ovaris, tot evitant que em quedés estèril durant el procés". Així és com, el 19 d'octubre del 2020, va posar-se la primera injecció per parar la menstruació i tot el seu procés fèrtil, donant pas a una menopausa induïda. Ara es punxa cada tres mesos, tot i que hi ha injeccions mensuals, trimestrals, i altres tractaments mèdics. En definitiva, consisteix en una inhibició hormonal.

A la Marta se li escapa una rialla quan confessa que ha estat en tants tractaments que, identificar els efectes secundaris d'un fàrmac en concret, li és difícil. És admirable veure l'humor amb el qual tracta el tema, comparant-ho amb un còctel 'Molotov' de medicaments. A més del tractament de la menopausa, també segueix un tractament hormonal superior a les conegudes i altament administrades 'pastilles anticonceptives', perquè el seu càncer era hormonal, així que la intenció era inhibir al màxim totes les hormones. El tractament va començar conjuntament amb la quimioteràpia, que va durar quatre mesos. Una vegada acabat aquest període, la Marta va haver de seguir amb l'hormonal per evitar que es torni a desenvolupar el càncer. Així que, durant els cinc anys vinents, no tindrà la regla; però arribat el moment en què s'acabin les injeccions, hauria de recuperar-la naturalment perquè el seu cos és jove i continua ovulant.

"No vaig ser-ne conscient", confessa la Marta quan recorda el concepte de la menopausa induïda, perquè se li va plantejar només uns instants després de saber que tenia càncer. Explica que va tenir molt clara l'opció correcta i va confiar en els metges, a causa del fet que no se li poden preservar òvuls i ella vol ser mare en algun moment.

D'aquí a cinc anys recuperarà la menstruació i no hi ha riscos associats, però la Marta es troba igualment exposada als efectes secundaris propis d'una menopausa natural, com pot ser l'osteoporosi. Es pren calci, a més de fer-se proves on els resultats no indiquen problemes. Això no obstant, també conta que pateix altres efectes secundaris sexuals, perquè en parar el seu cicle ha notat disminució de la libido, a més de disminució de l'orgasme, sequedat vaginal, etcètera. "Tot està lligat. Si no tens hormones generades per tu mateixa que t'activin un cicle, la teva sexualitat es veu afectada".

La Marta també detalla que durant tot aquest procés ha parlat recurrentment amb una psicòloga: "és molt important tenir cura de la salut mental, perquè és un xoc molt gran". Li queden quatre anys i mig de menopausa, i sumats al tractament hormonal, això li provoca desequilibris emocionals molt vinculats a la sexualitat. Ella reivindica que s'ha de trencar el tabú de la sexualitat, així i tot, considera que ho està portant molt bé, tot i els efectes secundaris.

Així, la Marta s'ho prenen com un efecte secundari, això no obstant, recorda que "tot el tema hormonal genera molts canvis en la persona". Cal destacar que realitza revisions amb l'oncòloga durant els tractaments, i que té una persona de referència a l'Hospital Arnau de Vilanova a la qual pot trucar per dubtes: "no em sento desemparada en aquest sentit, al contrari". Així i tot, la Marta considera que falta informació sobre la qüestió de la sexualitat i la menopausa induïda, perquè "hi ha molta gent jove en la meva situació, tot i que moltes vegades et sents sola". Per tant, és important encoratjar més la investigació sobre la sexualitat en aquestes condicions i, sobretot, informar.