Opinió

Crònica de la negociació dels Pressupostos 2024 de la Diputació de Lleida

Des de l’inici de la legislatura, els 10 diputats de Junts-Impulsem a la Diputació de Lleida hem visitat les nostres comarques per copsar les inquietuds dels alcaldes i de les alcaldesses

Des de l’inici de la legislatura, els 10 diputats de Junts-Impulsem a la Diputació de Lleida hem visitat les nostres comarques per copsar les inquietuds dels alcaldes i de les alcaldesses. De la dotzena de reunions amb els caps de llista de la nostra demarcació, en van sortir desenes de problemàtiques, de necessitats i d’urgències a subsanar.

Per això, en començar el mes d’octubre vam ordenar i classificar un seguit de propostes, per tal de prioritzar- les més importants. És així com vam elaborar un decàleg, que vam enviar al govern de la Diputació, per tal de negociar els Pressupostos 2024. No es tractava d’imposar les demandes dels càrrecs electes de Junts-Impulsem, sinó de sumar-les als comptes que s’estaven preparant.

Inicialment, el govern es va mostrar receptiu amb les propostes, incorporant-ne diverses. Tanmateix, algunes de les peticions no eren respostes, eren menystingudes o simplement ignorades. I, tot i així, els diputats i diputades de Junts-Impulsem seguíem portant la iniciativa per aprovar els comptes, mentre el govern arrossegava els peus.

A cinc dies pel Ple, vam formular una darrera proposta, que el govern mai va arribar a respondre. Ni durant tot el cap de setmana ni tan sols uns minuts abans de la sessió. Les formes, a la vida i a la política, són importants. Per aquest motiu, i perquè no incorporaven totes les propostes, vam decidir votar en contra dels Pressupostos.

Però, en part, ja havíem aconseguit part de l’objectiu: 6 de les 10 propostes que havíem promogut ja formaven part dels comptes. Per posar-ne un exemple, a Junts-Impulsem hem aconseguit que es revisi la taxa de cobrament de l’OAGRTL, per intentar rebaixar-la del 3,5% actual a un 2,5%. O, per altra banda, incrementar el finançament del projecte de Centre Boví de docència i recerca ambiental a l’Institut de Mollerussa.

Però aquí no vam acabar la feina. El passat dilluns 11 de desembre, la ministra d’Hisenda i Funció Pública, Sra. María Jesús Montero, va anunciar que els ajuntaments disposaran d’un 22,6% més de recursos durant el 2024, procedents del sistema de finançament local. Concretament, les Entitats Locals rebran el 2024 la xifra rècord de 28.557 milions d’euros del sistema de finançament. Per això, seguim insistint.

Com que la Diputació compta amb un romanent molt gran i, a més, disposarà de més recursos, des de Junts-Impulsem no ens quedem amb els braços plegats i buscarem que s’aprovin els quatre punts que es van desestimar. Malgrat ens vulguin parats, ens movem. Malgrat vulguin fer creure que no existim, hi som. Malgrat que incorporen les nostres propostes i no en parlen, nosaltres seguirem proposant. Perquè tant importants són els fets com les paraules. I a Junts-Impulsem, som gent de fets i de paraula.