Opinió

La Diputació ha d'ajudar, no posar pals a les rodes

Estaran d’acord amb mi que la tasca de qualsevol administració pública ha de ser facilitar la vida de la ciutadania, ajudar a les entitats i associacions i promoure el creixement i el progrés, des dels municipis fins al govern de la Generalitat de Catalunya, passant per les diputacions

Estaran d’acord amb mi que la tasca de qualsevol administració pública ha de ser facilitar la vida de la ciutadania, ajudar a les entitats i associacions i promoure el creixement i el progrés. Des dels municipis fins al govern de la Generalitat de Catalunya, passant per les diputacions.

Doncs en aquest cas, malauradament, a la Diputació de Lleida no és ben bé així... Des de ja fa mesos des de Junts Impulsem estem reclamant que s’agilitin els procediments per convocar, atorgar i pagar subvencions d’esports, igualtat i fires, entre d’altres.

Pel que fa a les subvencions d’esports encara no s’han cobrat els ajuts atorgats en la convocatòria de l’any 2022. Més de 2 anys per cobrar unes subvencions que són bàsiques pel funcionament dels clubs esportius de la demarcació i que poden ser la diferència entre que un o una esportista pugui guanyar una competició o ni tan sols competir-hi.

Pel que fa a les subvencions d’igualtat, després de 3 mesos encara no s’ha fet la convocatòria de subvencions per aquest any. No pot ser que mentre cada 8 de març i 25 de novembre fem manifestos en favor de les dones, la igualtat i contra la violència de gènere, però, en canvi, no convoquem les subvencions que facilitarien passar de les paraules als fets.

I pel que fa a les subvencions de fires, les ajudes per poder-les organitzen arriben tard i malament. En multitud d’ocasions, els ajuntaments cobren la subvenció un any després d’haver fet la fira i això és una vergonya. Les fires omplen de vida els pobles i ciutats, aporten visitants i ajuden a dinamitzar l’economia. És vital seguir facilitant l’organització d’aquest tipus d’esdeveniment i, per tant, que els ajuts per a fer-ho es paguin dins el termini i en la forma escaient.

Davant d’aquesta situació, el govern de la Diputació s’excusa en la complexitat del procés de subvencions, en l’augment de la demanda d’aquests ajuts i en la falta de recursos humans per a gestionar-la. S’excusa en la burocràcia.

Un bon govern el que ha de fer és solucionar i facilitar, i no pas fer pagar a la ciutadania i al teixit associatiu els seus problemes d’organització interna. Si el procés és complex, simplifiquem-lo; si falta personal, intentem posar-ne més; si hi ha massa burocràcia, reduïm-la.

Però sigui com sigui, fem tot allò que sigui necessari per convocar i pagar les subvencions dins el termini i en la forma escaient. Perquè ho necessiten els municipis, les entitats i la gent de la Plana, el Pirineu i l’Aran. I perquè els diners han d’estar als pobles i ciutats, no a la caixa de la Diputació.