Opinió

Faltes d'ortografia

Què tal si comencessin per apujar el nivell dels docents? Què tal si posessin al davant de la Conselleria algú que domini el tema? Què tal si els ministres o consellers d'educació tinguessin els estudis i formació corresponents?

Fa uns dies escrivia sobre els desastrosos resultats de l'informe PISA i deia que l'objectiu d'aquest programa és mesurar la capacitat dels alumnes de 15 anys de tots els països per calcular els seus coneixements i habilitats de lectura, matemàtiques i ciències i valorar així la seva capacitat per poder afrontar els reptes de la vida real. Deia també, que en els resultats de l'informe PISA Catalunya, queda encara molt més malament que la resta d'Espanya. En general, els alumnes espanyols de l'últim curs de l'ESO han baixat 8 punts en matemàtiques respecte a l'edició del 2018; i han retrocedit molt en comprensió lectora, però en canvi, s'han mantingut en ciències. I és clar, si es baixa el nivell de comprensió lectora, és igual si llegeixen un prospecte de la farmàcia o un manual d'un electrodomèstic, cada cop entenen menys el que els diuen.

Però, i Catalunya? Com va anar l'avaluació a Catalunya? Doncs els alumnes catalans van registrar uns resultats "catastròfics" i se situen a la cua d'Espanya. I ara sí, ara corre-m’hi tots a ressuscitar la "Queta" aquella que deia que parlava sense vergonya i parlava en català. De l'anunci només va quedar la primera part perquè generalment ara, i no precisament només els joves, tenen un llenguatge força desvergonyit. Ara en català, hi parlen més aviat poc. Però que passa amb els escrits? Jo quan veig un escrit, un post per les diferents xarxes, i hi trobo faltes, ja no em motiva seguir llegint, ni que el contingut sigui bo. M'explota el cap, se'm mareja la neurona. I penso, com és possible que la gent escrigui tan malament? I no, no em refereixo a gent gran que van estudiar poc, i si ho van fer, ho van fer en castellà i hi posen tota la voluntat d'escriure en català; ho dic per gent, molts amb suposats estudis superiors o fins i tot "carrera" que quan escriuen alguna cosa, està plena de faltes. I és que jo em pregunto, per què les faltes d'ortografia no es valoren més en els exàmens? Per què no resten punts? Doncs perquè ara no es poden suspendre les criatures, que suspendrien gairebé tots fins i tot molts mestres perquè he vist cada escrit de mestres que fa autèntica vergonya; doncs això, que no es poden suspendre els alumnes perquè no es traumatitzin i suposo que a més pensen que ho tenen fàcil, escriuen i en el millor dels casos passen un corrector, n'hi ha que ni es molesten, i llestos. Però han entès el que han escrit, encara que sigui malament?

Què tal si comencessin per apujar el nivell dels docents? Què tal si posessin al davant de la Conselleria algú que domini el tema? Què tal si els ministres o consellers d'educació tinguessin els estudis i formació corresponents? No cal un grau en filologia catalana o hispànica per trobar faltes d'ortografia arreu, fins i tot en cartells públics o documents de la mateixa Generalitat. Reconec que jo potser tinc algun "TOC", i que hi ha coses que em posen nerviosa, com els quadres torts, o els penjadors que no estiguin tots en la mateixa direcció... però amb la ortografia i els escrits, amb diversos tipus de lletres o de mides diferents, diferents sagnies, mal justificats, tot això activa el pitjor de mi pel que a "TOCS" fa referència. Doncs això, que no agrairé mai prou a la "madre Josefa" totes les vegades que em va corregir i motivar a llegir i escriure bé encara que fos en castellà. Que jo tinc una edat i no vaig estudiar en català. Ara, això que els metges puguin fer uns cursos online de català en horari laboral no ho acabo de veure, eh, perquè si ara per una recepta t'has d'esperar no sé quants dies, i per una visita ja ni en parlem, si a sobre es tanquen a dins a fer el curs de català... amb el nivell de comprensió lectora que hi ha... no m'ho vull ni imaginar. I ara que ve Sant Jordi, compreu, llegiu i regaleu llibres en català.