Opinió

Investir Pedro Sánchez

Haurien de començar per explicar com aplicaran i a qui aplicaran l'amnistia i, així i tot, jo no me’ls creuria. A veure, a mi d’entrada, tampoc em sembla normal posar dins el mateix sac víctimes i agressors, no és el mateix rebre els cops de porra que repartir-los

No em negareu que tot això d’aquestes investidures fallides o somiades no us pesa perquè a mi em tenen esgotada. Aquell senyor del PP, que de matemàtiques ha demostrat saber-ne ben poc, perquè els números no li han sortit mai, sortint a tota hora dient que ell ha guanyat les eleccions. A veure senyor Feijóo com li explico, a molts llocs han guanyat les eleccions uns i han acabat governant altres per allò dels pactes, molts dels quals inexplicables i contra natura.

L’altre és un somia truites amb complex de J.F. Kennedy, i que tampoc li acaben de sortir els números si no s’acaba entenent amb Junts, cosa que no crec que passi, i si passa, doncs a veure com us ho explico, la primera vegada que t’enganyen és culpa seva, la segona ja és culpa teva. I quan va començar tot aquest embolic, per allà el 2017, jo vaig dir que com que ja tinc una edat havia cridat: “Llibertat, amnistia i Estatut d'Autonomia” i que encara podria ser que ho haguéssim de tornar a reivindicar. I tampoc anava tan errada, perquè “Llibertat i amnistia” ja ho tornem a demanar. I justament amb l’amnistia hem topat perquè de cop s’ha convertit en la pedra angular per la tan desitjada investidura de Pedro Sánchez. Pedra que els del PP aprofiten una vegada i una altra per llançar a Pedro Sánchez, i pedra que Pedro Sánchez no sap o no pot encaixar.

Haurien de començar per explicar com aplicaran i a qui aplicaran l'amnistia i, així i tot, jo no me’ls creuria. A veure, a mi d’entrada, tampoc em sembla normal posar dins el mateix sac víctimes i agressors, no és el mateix rebre els cops de porra que repartir-los.

I ara surt la Generalitat amb l’Acord de Claredat, dient que el Consell Acadèmic que assessora el Govern sobre l’Acord de Claredat ha enllestit el seu informe mig any després de posar-se en marxa. I que ja m’agradaria saber quant ha costat aquest informe, per arribar a la merda de conclusions que han arribat després d’haver trigat sis mesos per enllestir-lo. Aquest consell acadèmic en proposa cinc, no una ni dues sinó cinc fórmules de referèndum acordat, que seria còmic si fos un gag del programa Polònia, però no ho és, i és la trista realitat. I aquestes 5 fórmules serien: primer, un referèndum d’iniciació a Catalunya; segon, un referèndum de ratificació a Catalunya; tercer, un referèndum d’inici a tot l’estat; quart, un referèndum de ratificació a tot l’estat; i cinquè, un referèndum doble a Catalunya i Espanya.

Home, jo claredat, claredat no n’hi veig tot i que veig ben clar que això és fer-nos un gol en pròpia porta. Que el politòleg Marc Sanjaume, que ha estat qui ha liderat aquest equip d’experts, admet que l’encaix jurídic seria un dels esculls a superar en cas d’un hipotètic referèndum, i ens recorda que el Tribunal Constitucional té una jurisprudència totalment contrària als referèndums secessionistes. Us asseguro que claredat no en veig enlloc, però jo ho veig ben clar.

I per si no n’hi hagués prou, ara amb tot l’enrenou d’Israel i Palestina, es despengen els de Sumar i diuen que no investiran Pedro Sánchez si primer no reconeix urgentment i unilateralment l’estat palestí dins del pacte. A mi em sembla que val més que ho admetin tots plegats, deixin d'embolicar la troca i acceptin que hem de tornar a eleccions.