Opinió

L'informe PISA

I a què atribueix aquesta davallada a l’informe PISA la Generalitat de Catalunya? Doncs en un primer moment, en termes políticament correctes a la “sobrerrepresentació” d’alumnes immigrants a les aules que van participar en les proves. Ole tu.

Ai, ai, ai l’informe PISA. Quants rius de tinta ha fet córrer i quantes hores ha omplert l’informe PISA. Tothom parla del famós informe PISA, tot i que molts potser no saben ni que és. Per situar-nos, per saber què és i per a què serveix l’informe PISA, direm que és el Programa per a la Avaluació d’alumnes de la OCDE. I què és la OCDE i quina és la seva funció? Doncs per fer-ho fàcil direm que la OCDE és una organització l’objectiu de la qual és promoure polítiques que millorin el benestar social i econòmic de la població mundial. És un fòrum on els governs de tots els països poden treballar conjuntament i compartir experiències i així mirar de trobar solucions a problemes comuns.

Però tornant a l’informe PISA, l’objectiu d’aquest programa és mesurar la capacitat dels alumnes de 15 anys de tots els països per calcular els seus coneixements i habilitats de lectura, matemàtiques i ciències i valorar així la seva capacitat per poder afrontar els reptes de la vida real.

I ai, no es podia saber, Espanya en surt malparada. Però això no és el més greu de tot no, el pitjor és que Catalunya, queda encara molt més malament que la resta d’Espanya. I qui encapçala el rànquing en positiu és Singapur, que aquesta petita ciutat-estat asiàtic ha recuperat el número u i ho ha fet amb contundència. La puntuació dels alumnes de Singapur va ser molt superior a les dels que ocupen el segon lloc, que són els estudiants japonesos. Per fer-nos una idea, la diferència en matemàtiques entre els primers i els segons era de 39 punts i no vull saber la diferència amb els d’aquí.

Espanya, malgrat tot i obtenir el seu pitjor resultat des que es realitza aquesta avaluació, la més important del món val a dir, que es va començar a publicar l’any 2000, ha resistit la patacada educativa global força millor que alguns països del seu entorn. Els alumnes espanyols de l’últim curs de l’ESO han baixat 8 punts en matemàtiques respecte a l’edició del 2018; han retrocedit molt en comprensió lectora, però en canvi s’han mantingut en ciències.

Però, i Catalunya? Com ha anat l’avaluació a Catalunya? Doncs els alumnes catalans han registrat uns resultats “catastròfics” i se situen a la cua d’Espanya. Només Melilla ha tret pitjor nota en matemàtiques que Catalunya i si contemplem en global l’avaluació de les tres competències (matemàtiques, comprensió lectora i ciències), el resultat  situa als alumnes catalans a la cua d’Espanya, cosa que no s’havia vist mai i és de traca i mocador.

I a què atribueix aquesta davallada a l’informe PISA la Generalitat de Catalunya? Doncs en un primer moment, en termes políticament correctes a la “sobrerrepresentació” d’alumnes immigrants a les aules que van participar en les proves. Ole tu. I s’han quedat tan amples. Ells que no paren de parlar d’inclusió, de volem acollir, de sereu benvinguts... patapam, a la primera, la culpa és dels immigrants. Que no dic que no tingui part de raó, perquè haver d’adequar les classes al nivell perquè les puguin seguir els nouvinguts segur que alt el nivell no és, però no em negareu que és lleig, i no és just tampoc. Després van tenir la barra de culpar dels mals resultats a les retallades del govern d’Artur Mas del 2010, que d’això ja en fa 14 anys i no anàvem pas tan malament, i ja fa anys que la conselleria d’Educació és a mans d’Esquerra.

I sis dies més tard, ha sortit la consellera d’Educació, Anna Simó, dient que les dades no són reals, que ja fa temps que hi estan treballant, que s’han de revertir les retallades, que hem de fer pinya (que aquest govern hi té una obsessió amb la pinya) i bla, bla, bla. Que jo m’he llegit els 10 acords i són tot palla. Què tal si comencessin per apujar el nivell dels docents? Què tal si posessin al davant de la Conselleria algú que domini el tema? Què tal si els ministres d’educació tinguessin estudis i formació? Què tal si l’ambaixador d’Espanya a l’UNESCO, que és la Organització de les Nacions Unides per l’Educació, la Ciència i la Cultura tingués alguna cosa més que els estudis mínims? Que per optar a qualsevol feina t’exigeixen molt més. Apa passeu unes bones festes i regaleu cultura, que ja veieu que n’anem  escassos.