Opinió

Sant Valentí

Abans els amors potser eren més sincers, més passionals i potser més conseqüents fins a la mort fins i tot, però ara l’únic amor sincer, apassionat i conseqüent és el dels polítics per la seva cadira

Sant Valentí, ja ho he dit alguna altra vegada, fa referència a un dels tres sants màrtirs romans del segle III, d’existència discutida i que suposadament van viure a l’antiga Roma. L’Església Catòlica Apostòlica Romana celebra la festivitat de Sant Valentí cada 14 de febrer, i és també una celebració tradicional d’alguns països anglosaxons, exportada a altres cultures, en la qual els enamorats s’expressen i demostren el seu amor i afecte mutu; i és per això que Sant Valentí és conegut com el dia dels enamorats, i se celebra aquest dia perquè es creia que era quan les aus triaven parella. La forma tradicional de celebració és mitjançant l’intercanvi de regals i notes d’amor, les mundialment famoses i conegudes com a “Valentines”, amb símbols com cors, o Cupidos i les fletxes, entre altres. Tot i que a Catalunya, el dia dels enamorats per excel·lència se celebra el 23 d’abril, dia de Sant Jordi i l’intercanvi sol ser entre llibres i roses generalment.

Aquesta festa no morirà mai, mentre no mori l’amor, que en alguns casos ja ha mort, com el de l’Iñaki i la Cristina, que finalment sembla ser que ja han signat un acord de divorci en privat, o tants altres famosos i mundans que se’ls acaba l’amor. Abans els amors potser eren més sincers, més passionals i potser més conseqüents fins a la mort fins i tot (Romeu i Julieta, els amants de Teruel, Bonnie i Clyde...) però ara l’únic amor sincer, apassionat i conseqüent és el dels polítics per la seva cadira. Aquesta sí que se l’estimen i que són capaços de tot per conservar-la, fins i tot de trair-se ells mateixos i el seu ideari, si és que alguns encara tenen ideari propi que no sigui la pagueta.

Tornant a la celebració de Sant Valentí, i les diverses formes per mostrar l’amor per la parella, això sovint també és un problema, perquè no sempre s’encerta el regal (per Nadal passa el mateix) i moltes vegades aquest no està a l’alçada de les expectatives. Però per als més romàntics i amb una butxaca una mica escassa alguns proposen passar una nit entre estrelles atès que només cal una manta, el cotxe i buscar algun punt allunyat i elevat des d’on gaudir d’un espectacle natural amb el cel completament estrellat, que romàntic així escrit ho és molt, però a la pràctica és com follar a la platja que et fas un peeling en sec, i que s’han d’alinear els astres perquè aquell dia no estigui núvol i puguis veure les estrelles o no faci molt fred i els vidres entelats pel baf no te les deixin veure. I pels mateixos amb pocs recursos, també els suggereixen compartir pantalla o comentar una pel·lícula per Whatsapp o si esteu junts obrir una ampolla de vi, fer crispetes i gaudir d’una bona pel·lícula. Tot això és molt bonic, però si la parella espera alguna cosa més ja us dic jo que la nit no acabarà bé.

Sigui com sigui, aprofiteu cada moment i cada ocasió, no cal que sigui per Sant Valentí o per Sant Jordi, per demostrar el vostre amor i el vostre afecte a la vostra parella i a vegades sí que els petits detalls són més importants que segons quins regals. I mireu no us culpabilitzeu per celebrar Sant Valentí, que una alegria al cos no va mai malament, i les pastisseries, floristeries, joieries i altres comerços que se’n puguin gaudir ho necessiten, i per Sant Jordi ja hi tornarem que no ens hem de sentir gens malament si ho celebrem tot. Que n’és de bonic l’amor.