Calvet: "Impulsarem, en el marc del grup de treball de l'os, una millora del protocol d'intervenció en la fase 2"

Text: Redacció / Foto: Territori i Sostenibilitat

El conseller de Territori Sostenibilitat, Damià Calvet, juntament amb el director General de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, ha participat aquest dimarts a la reunió de treball sobre el Protocol d’intervenció amb ossos als Pirineus amb el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, el conseller aragonès, Joaquín Olona, i el síndic de l’Aran, Paco Boya. En aquesta reunió s’ha analitzat el Protocol d’intervenció i s’ha detectat que hi ha una sèrie de dificultats d’aplicació en la fase 2.

El conseller s’ha refermat en el protocol existent. “De la voluntat de preservar la presència de l’os i que aquesta no alteri l’activitat humana, sigui el turisme o la ramaderia extensiva, en va sorgir un protocol d’intervenció l’octubre de l’any passat, que es va fer en un temps record i per part de totes les administracions (també Aragó i Navarra). Aquest protocol marca de manera molt clara com actuar quan hi ha exemplars amb un comportament anòmal reiteradament depredador o agressiu, com sembla que és el cas de Goiat o Cachou”, ha explicat Calvet.

En l’aplicació del protocol i, en concret en la fase 2, Calvet ha dit que, en el marc del grup de treball de l’os “s’impulsarà una millora del protocol d’intervenció, en la fase 2”. Pel que fa a aquesta fase, en primer lloc, s’ha decidit que el grup de treball que ha elaborat el protocol, la revisi. I, en segon lloc, “hem concretat que s’han de constituir uns equips d’intervenció que permetin fer un seguiment continuat tant temporal com físic d’aquests exemplars que tenen un comportament anòmal.”

En el cas de Catalunya, ha detallat el conseller de Territori i Sostenibilitat, “ja tenim dos equips d’intervenció constituïts per personal de la Generalitat i del Conselh Generau d’Aran perquè puguin operar les 24 hores del dia. Però en el cas de l’Aragó no existeix aquest equip d’intervenció i, en el de França, no hi ha aquest protocol. Avui hem acordat doncs la constitució d’aquests equips d’intervenció per continuar aplicant el protocol encara que l’os passi d’un territori a l’altre”, amb la intenció que aquest protocol no tingui fronteres, per ser així el màxim d’efectiu.

El conseller ha insistit que “volem que la presència de l’os sigui compatible amb l’activitat humana i per això cal millorar el protocol existent”.