La tècnica constructiva i el patrimoni de la tàpia a Ponent, eix d'un congrés que se celebrarà els dies 26 i 27 de març a Mollerussa

Text: Redacció / Foto: IEI

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) ha estat l’escenari, aquest dimarts, de la presentació del Congrés sobre la Tàpia a les Terres de Lleida 2020, una iniciativa que és fruit de la suma d’esforços de l’IEI –a través de la Secció de Patrimoni Agrari– i la Taula de Treball sobre Construccions en Terra. El congrés se celebrarà els dies 26 i 27 de març a la Casa Canal d’Urgell de Mollerussa i al Castell del Remei, i té com a objectiu fer una valoració i reconeixement de la tècnica de la tàpia, les seves construccions i el patrimoni que les envolta.

L’acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, a més del president de l’Associació Mascançà, Jaume Suau; el president de l’Associació Leader de Ponent i president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés; i el representant del comitè organitzador, Eduard Trepat. Rufach, que ha donat la benvinguda a tots els assistents i ha felicitat als organitzadors, ha explicat que aquest congrés neix de la secció de Patrimoni Agrari de l’IEI. Així, la vicepresidenta de l’IEI ha assegurat que està molt orgullosa de totes les seccions de l’IEI, ja que porten a terme “una gran tasca d’estudi, protecció i difusió de tot el patrimoni que tenim a la nostra terra”.

La Tàpia-Congrés Terres de Lleida 2020 s’articularà en base a diferents comunicacions, ponències i debats que tindran en comú la tàpia com a sistema constructiu tradicional força estès a les comarques de Ponent i el seu valor tant com a element identitari del passat –és un actiu patrimonial– com pel seu caràcter sostenible. L’objectiu és, doncs, oferir un marc adequat i sòlid on exposar els treballs sobre aquesta matèria, establint un estat de la qüestió i elaborant propostes per marcar el camí a seguir en el tractament d’aquest patrimoni, així com reivindicar les construccions de tàpia des de totes les seves vessants: arquitectònica, social, cultural, econòmica i mediambiental. El Congrés, que espera acollir un centenar de persones, ja compta amb més de 50 persones inscrites.

Tres eixos

Els eixos del congrés seran tres. El primer se centrarà en la tàpia com a patrimoni arquitectònic, i donarà cabuda a comunicacions sobre les construccions pròpiament dites: el seu estat de conservació, les tècniques constructives, la tipologia existent, la seva adaptabilitat territorial, els materials utilitzats en la seva construcció, èpoques constructives, el marc legal que les empara, etc.

El segon eix parlarà de la tàpia des del punt de vista socioeconòmic, i inclourà les comunicacions que tractin les construccions de tàpia des dels seus vessants funcionals i en relació amb l’hàbitat i l’ecosistema: funcions agrícoles, funcions econòmiques, influència en l’hàbitat i els ecosistemes, funcions socials i familiars, etc.

Finalment, el tercer eix tractarà sobre el futur de les construccions de tàpia, els seus usos complementaris i procés de patrimonialització, un eix, doncs, que mirarà cap al futur fent un recull de comunicacions que tractin sobre projectes que siguin bones pràctiques en la posada en valor de les construccions de tàpia, quines metodologies s’han utilitzat, quines entitats hi han estat implicades, el grau d’èxit dels projectes, com s’han finançat, la tàpia com a recurs turístic i de descoberta del territori, etc.

Ponents destacats

Pel que fa a alguns dels noms que hi intervindran, els més rellevants seran Fernando Vega i Camila Mileto, arquitectes i professors de la Universitat Politècnica de València, que oferiran la ponència marc; els arquitectes Fermí Font i Pilar Díez; Albert Cuchí, director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès; i Ferran Estrada, antropòleg de la Universitat de Barcelona.

Més enllà de les ponències, els assistents podran gaudir de diferents experiències relacionades amb el món de la tàpia, a càrrec dels arquitectes Àngels Castellarnau, Albert Puy i Bernat Ardèvol. També es realitzarà una visita tècnica al Castell del Remei, on l’empresa Fetdeterra està realitzant tasques de manteniment amb la tècnica constructiva de la tàpia.

Taula de Treball sobre Construccions en Terra

Cal recordar que la Taula de Treball sobre Construccions en Terra, que ha treballat colze amb colze amb l’IEI en l’organització del Congrés de la Tàpia, està constituïda per diferents agents del territori, arquitectes i antics tapiadors del Pla d’Urgell, l’Associació Leader de Ponent, l’empresa Fetdeterra, l’Associació ArpArq, el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, els Amics de l’Arquitectura Popular, el Grup de Recerques de les Terres de Ponent, el Centre de Recerques del Pla d’Urgell-Mascançà, el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, la Direcció General de Cultura Popular i el Consell Comarcal del Pla d’Urgell.

Podeu trobar més informació sobre el congrés a la pàgina web creada per a l’esdeveniment: www.latapialleida.cat.