Mascançà inicia un projecte per atansar el patrimoni del Pla d'Urgell als escolars de la comarca

Text: Redacció / Foto: Mascançà

El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà impulsa un projecte educatiu sobre el patrimoni cultural del Pla d’Urgell, que té com a objectiu atansar el patrimoni als alumnes de les escoles i instituts de la comarca. Es proposa crear material didàctic a partir del patrimoni cultural comarcal. Aquest material ha de posar en relació el patrimoni amb el currículum educatiu de les diferents etapes i s’inspirarà amb els rastres materials (arquitectura, art, objectes relacionats amb el treball, etc.) o documentació recollida a partir de la memòria oral (costums, festes, pràctiques, etc.). També té previst incorporar aportacions de les generacions nouvingudes instal·lades a la comarca. D’entrada es preveu que el material elaborat sigui de suport a mestres i professorat. El projecte va dirigit a infants i joves de 3 a 16 anys, però també ofereix possibilitats per al públic d’educació no formal o iniciatives de caire cultural.

Al capdavant del projecte hi ha Jordina Solsona i Raquel Pueyo, mestres d’infantil i membres de Mascançà. Compten amb el suport del pedagog Jaume Suau, del mestre Ton Solé i del director del departament de Didàctiques Específiques de la Universitat de Lleida, Moisés Selfa, tots ells membres de l’entitat. A més a més, compta amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics del Pla d’Urgell. Mascançà ha obtingut finançament de l’Institut Ramon Muntaner i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (Diputació de Lleida).

El projecte durarà tres anys i es realitzarà per fases. Així es preveu que el primer any es desenvoluparà tota la recerca documental, el segon any el disseny didàctic i el darrer l’elaboració del material. Té com a objectiu desenvolupar un sentiment de pertinença, el compromís i implicació d’infants i joves amb la comarca, així com apropar, entendre, analitzar i valorar l’entorn patrimonial.