El Carnaval de Torà celebra els 25 anys de la Bruta

Text: Laia Pedrós / Fotos: Laia Pedrós

Torà ha donat un any més el tret de sortida al Carnaval de Ponent amb la peculiar festa de la Llordera que enguany ha commemorat el 25è aniversari del gegant de la Bruta, un dels protagonistes principals, fet a semblança de la Maria de Cal Sala, veïna de Torà que va encarnar la Bruta durant els primers anys de la recuperació de la festa (aquest 2020 celebra la seva 31a edició). Així ho ha recordat Carme Capdevila, que representa la Bruta des de fa 7 anys, qui també ha destacat que la Bruta té tots els atributs d'un bon carnavalero: "és extrovertida, lliure, divertida, riallera i rica (en felicitat)".

Com és habitual, la festa de la Llordera ha començat amb el tradicional i divertit pregó satíric pel 'jutge' Llarena, acompanyat de dos 'guàrdies civils'  i d'una 'secretària', que "ha dictat sentència" contra tots els veïns de Torà després de fer un repàs de l'actualitat local destacant algunes de les anècdotes del darrer any com la polèmica per la propietat del dolmen de Llanera, les destrosses a la creu de terme i les llistes presentades a les passades eleccions municipals, entre altres. El pregó ha acabat amb un ball a càrrec de l' 'alcalde', Magí Coscollola.

Acte seguit ha tingut lloc l'escenificació, al so del violí, del ball pla per part del Bonic i la Bonica, representats per primer cop pels joves Martí Miramunt i Núria Vendrell. Després, al ritme de la xaranga i dels grallers, ha començat la rua amb els balls dels diferents gegants de mans lliures que protagonitzen la festa (Brut, Bruta, Bonic, Bonica, Brau Constantí, Sergentet, Brutet i Bruteta).

El guanyador del concurs de balcons engalanats, amb els mocadors com a element decoratiu, ha estat l'escola Sant Gil de Torà. 

Jordi Vila, de l’associació cultural del Brut i la Bruta, ha fet una valoració «molt positiva" de poder "mantenir aquesta tradició tan singular amb força visitants». Vila també ha posat en valor l’aposta «pels actors locals» i ha destacat que «és un honor poder celebrar els 25 anys de la geganta de la Bruta».

La festa del Brut i la Bruta té el seu origen en l’antiga festa de la Llordera, una celebració popular de Torà, que es duia a terme el dia de Dijous Gras, documentada, al menys, des de mitjans del segle XVIII. Després de la seva desaparició, degut a la Guerra Civil de 1936 i posterior Franquisme, es va recuperar el 1990. El primer gegant a incorporar-se a la festa va ser el Brut ara fa 26 anys i l'any següent va fer-ho la seva parella, la Bruta.