El Grup Borges avança un any la primera collita de pistatxos a Tàrrega

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

El Grup Borges ha avançat un any abans del previst la primera collita de festucs a Tàrrega amb una previsió d'aconseguir entre 150 i 200 kg per hectàrea. Joan Fortuny, responsable del projecte agrícola del Grup Borges, ha atribuït aquest avanç a la "bona adaptació del cultiu a la zona" i ha destacat que "el reg i les fertilitzacions ens ajuden a guanyar temps". Cal destacar que el Projecte Pistatxo va començar a la finca Mas de Colom del Grup Borges el mes de març del 2015 amb la plantació de 15 hectàrees de pistatxers amb la previsió de fer la primera collita al cap de cinc anys, el 2020, si bé aquest 2019 els arbres ja han començat a produir. Segons Fortuny, el màxim rendiment d'aquests pistatxers hauria d'arribar d'aquí a quatre o cinc anys amb produccions d'entre 2.000 i 2.500 kg per hectàrea. Cal destacar que encara que els pistatxers tarden a començar a produir, la seva vida útil és molt llarga, d'uns 50 anys. La collita d'aquestes primeres 15 hectàrees s'ha dut a terme amb maquinària especialitzada, que ha estat treballant tan sols aquesta setmana.

El Projecte Pistatxo és un dels Motors del Segarra-Garrigues, que a principis del 2020 tindrà ja 200 hectàrees plantades, la majoria a la zona d'influència del canal, entre Tàrrega i Verdú. Fortuny s'ha mostrat satisfet perquè "el ritme d'adhesions és bo" i ha indicat que la finca de Mas de Colom està oberta a qualsevol persona interessada en el cultiu del pistatxo alhora que des del Grup Borges organitzen formacions en poda i visites guiades perquè els agricultors vagin adquirint experiència.

A la primera collita dels pistatxos de la finca de Mas de Colom hi ha assistit Toni Pujals, pagès de la Torre de l'Espanyol, que després d'arrencar els seus arbres fruiters, ha decidit apostar pels pistatxos per diversificar els seus cultius, ja que actualment també compta amb ametllers. Pujals ha plantat 3,5 hectàrees de pistatxers entre el 2018 i 2019 que rega amb aigua del riu Ebre. Tot i ser un cultiu que requereix d'una inversió inicial forta i tarda a produir, Pujals ha dit que "crec que té bones perspectives perquè és un fruit sec bo, saludable i del que a nivell mundial s'està incrementat el consum ".