Nou èxit de la paella solidària d'Agramunt, enguany contra d'Alzheimer

Repartiment de la paella.
photo_camera Repartiment de la paella.

Laia Pedrós

Agramunt ha celebrat aquest dilluns la festa de Sant Joan des de la seva vessant més gastronòmica amb la paella popular que té lloc des de fa 36 anys consecutius i de la qual han repartit més de 900 racions.

La festa, organitzada pel consistori, ha repetit per quart any consecutiu la seva vessant solidària i enguany ha destinat un 1 euro de cada tiquet a l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Tàrrega i Comarca. La seva presidenta, Teresa Robert, ha agraït el gest solidari i ha destacat que l'entitat atén a hores d'ara un total de 55 persones.

Durant tot el matí una trentena de voluntaris s’han encarregat de cuinar dues paelles enormes sota unes altes temperatures que rondaven els 35ºC, cadascuna de 600 racions, al pati de l'Escola de Música. Uns minuts després de les 2 del migdia han començat a repartir les racions entre els nombrosos assistents, que esperaven fent una llarga cua.

Prèviament s’ha realitzat un minut de silenci en record d'un cuiner històric de la paella de Sant Joan, Paquito Cifuentes, i de Ferran Morell, cap de la Policia Local, que han traspassat recentment. Cal destacar que alguns dels voluntaris que participen en la paella popular ho fan des de la seva primera edició com Tresa Carulla.

Els ingredients usats per elaborar aquestes dues enormes paelles han estat: 200 kg d'arròs, 100 kg de musclos, 50 kg de llagostins, 50 kg de sípia, 80 kg de costella de porc, 100 kg de tomàquet fregit, 100 kg de ceba, 30 kg de pebrots, 20 kg de pèsols, 25 caps d'all, 50 litres d'oli, 550 litres d'aigua i safrà, julivert i sal.

Cal recordar que el 1982, els escoltes de la demarcació de Lleida / Solsona / Urgell van celebrar una trobada a Agramunt que va reunir més de 600 persones al marge del riu Sió, a l'actual passeig. Els llavors pares dels escoltes d'Agramunt van cuinar una gran paella d'arròs per als assistents.

Dos anys més tard es va decidir repetir l'experiència obrint la festa a tota la població. Es van vendre 800 tiquets i la major part dels assistents es va quedar a dinar al passeig. Des de llavors s'ha anat celebrant la festa de forma contínua, any rere any, el dia de Sant Joan, a excepció del 1985 que es va fer per la revetlla.