Ponent Coopera proposa lluitar contra el despoblament rural a través de l’Economia Social i Solidària

Text: Redacció / Foto: Laia Pedrós

El despoblament és un dels principals problemes als que s’enfronten els pobles de la demarcació de Lleida. La prestació de serveis té cada vegada menys cobertura a localitats on els seus habitants no es queden a viure degut a la manca d’oportunitats i a l’envelliment. És per aquest motiu, que aquest matí el despoblament ha centrat la setena Taula Territorial de l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida, que ha aplegat a més d’una trentena d’agents del territori vinculats a l’economia social i el cooperativisme.

La primera part de la trobada de la Taula Territorial ha girat entorn a la presentació dels resultats de la feina feta durant l’any passat i la presentació dels principals eixos estratègics que Ponent Coopera té per aquest any, com la promoció del model cooperatiu, el desenvolupament local, la intercooperació i xarxa, la creació de noves cooperatives i l’educació.

Acte seguit s’han realitzat dues ponències per repensar la ruralitat des de les alternatives. S’ha posat el focus a la localitat, al territori, i a tot allò que es pugui construir des del territori, sortint de les dinàmiques capitalistes, competitives i agressives. Pensant-ho des de l’economia solidària, la transformació social, cultural i personal. Josep Manel Busqueta, economista i pastisser, ha realitzat un ampli anàlisi de les causes i els efectes del despoblament rural, quins han estat els factors socioeconòmics a les zones rurals i la seva evolució. Busqueta ha afirmat que « la política pública ha reduït les zones rurals a subministradores de recursos i de renda per a la ciutat i/o la indústria i que malgrat el seu franc retrocés, la vida de les persones i la sostenibilitat del planeta depenen del món rural ». Ivan Miró, sociòleg i investigador, membre de la cooperativa La Ciutat Invisible, ha realitzat la segona xerrada centrada en explicar com la concertació publico-cooperativa-comunitària pot ser una eina pel desenvolupament local de les zones rurals.

Per acabar s’han realitzat grups de treball sobre l’habitatge, el treball de cures, la mobilitat, l’educació i el consum, per tal d’identificar recursos i oportunitats de l’Economia Social i Solidària en les zones rurals, que siguin clau per al repoblament.

La cloenda de l’acte ha estat a càrrec de Vidal Vidal, director dels serveis territorials de Lleida del departament de Treball, Afers Socials i Famílies.