Tàrrega se suma a la tradicional baixada de falles del Pirineu amb les peculiars 'Falles de Secà' per celebrar la revetlla de Sant Joan

Els fallaires preparant-se per la baixada.
photo_camera Els fallaires preparant-se per la baixada.

Laia Pedrós

La revetlla de Sant Joan de Tàrrega ha comptat amb una novetat destacada. I és que la capital de l’Urgell ha simulat els pobles del Pirineu i ha organitzat una baixada de falles. Es tracta d’una iniciativa d’Agenta (Agrupació d'Entitats de Tàrrega) que ha reunit una vintena de fallaires els quals després de construir la seva falla en un taller (cada una representava una entitat), han procedit a la baixada des del castell fins a Can Colapi passant pel centre històric. Allí han encès la foguera, acte que ha estat amenitzat amb una actuació de foc del Drac i els Diables BAT. 

Les ‘Falles de Secà’ estaven elaborades amb trossos de teia de pi i de palets reciclats així com amb un tronc de lledoner. Un dels seus impulsors, Llorenç Corbella, ha explicat que per fabricar-les van demanar consell a fallaires de Llesp. Entre els fallaires hi havia tres dones. La iniciativa ha estat valorada molt positivament i l'objectiu és que tingui continuïtat.

La baixada de les ‘Falles de Secà’ ha completat la tradicional rebuda de la Flama del Canigó al Pati de la mà dels ciclistes de la Penya Pedal de Bellpuig. L’alcaldessa, Alba Pijuan, ha estat l’encarregada de recollir la Flama, encendre el peveter i llegir el manifest, escrit per l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. L'acte ha comptat amb una actuació del grup infantil dels Diables BAT i sardanes. A la nit la revetlla de Sant Joan s’ha traslladat a Can Colapi on ha tingut lloc, també com a novetat, un sopar popular seguit de concerts.